Input your search keywords and press Enter.

Dubrovčani će u bocama prodavati – čisti zrak: bit će četiri puta skuplji od flaširane vode

Strepnje svih onih koji se svakog ljeta iznova zgražaju nad cijenama kave na Stradunu i to komentiraju riječima kako će Dubrovčani “još malo pa početi prodavati i zrak”, mogle bi se ostvariti, jer u Gradu se pojavila upravo takva inicijativa. Već od ljeta 2016. godine u prodaji bi se mogla naći boce čistog dubrovačkog zraka, u pakiranjima od pola i jedne litre. I nemojte misliti da ćete proći jeftino, gosparski zrak bit će barem četiri puta skuplji od flaširane vode.

Priznajte, suvenir je to na kakav niste naišli ma koliko god da ste svijeta proputovali.
No, iznenađenjima tu neće biti kraj. Boce će biti napunjene čistim zrakom, barem dok vlasnik te boce istu ne napuni dubrovačkom vodom iz pipe ili fontane, koja će, prema najavama, biti zdravija i čistija od ove koju danas možemo kupiti u dućanima.

Primijetili ste, često u ovoj priči koristimo futur… ne bez razloga jer upravo Dubrovnik, od svih gradova na obali, u ovom trenutku ima najveće probleme s pitkom vodom. Samo tijekom 2014. godine zbog zamućenja su građani i njihovi gosti bili zamoljeni prokuhavati vodu za piće puna 43 dana.

Već godinama planirana izgradnja pročišćivača i punionice vode na izvoru Omble trebala bi riješiti ovaj problem, a vrijeme pred izvanredne lokalne izbore idealno je da se kao datum dovršetka projekta spominje već iduća festa svetog Vlaha.

– Na izvoru Omble odlučili smo otvoriti muzej vode, na koji će se po mojoj ideji nadovezati priča o “dubrovačkoj vodi”. Prodavat ćemo kao suvenir prazne sterilizirane boce od tvrde plastike koje nije lako slomiti, uz garanciju da je voda koju mogu napuniti bilo gdje visoko kvalitetna. Plan je da se u prodaji nađe i paket u kojem će biti jedna manja boca od 0,5 litara i jedna veća, a kao poklon dobit će se knjižica na kojoj će na više svjetskih jezika biti priča o izvoru, akvaduktu u Cavtatu i našoj vodi kroz povijest. Prvi korak bit će raspisivanje natječaja za dizajn boca i prigodne knjižice među lokalnim umjetnicima – kazuje, ne skrivajući ponos, Andro Vlahušić koji je ove nedjelje na izborima tražio novo povjerenje sugrađana.

Njegova je procjena da bi cijena paketa boca mogla biti oko 20 kuna, te nešto jeftinija ako se bude kupovala uz Dubrovnik Card ili uz ulaznicu za razgledavanja zidina. Smatra kako bi turistima to moglo biti zanimljivo jer su svugdje u svijetu naviknuti da flaširanu vodu uvijek moraju kupovati, u blizini turističkih atrakcija plaćati to “masno”, a ovdje će čistu vodu dobiti besplatno i još će im, nakon što je višekratno napune, ostati i zanimljiva uspomena na posjet Dubrovniku.

– Samo prošle godine prodano je više od 900 tisuća ulaznica za zidine, a na ovo razgledavanje dugo nešto manje od dva kilometara rijetko tko se uputio a da nije u ruci imao bočicu s vodom. Zbog čega im ne ponuditi nešto ovako jedinstveno – upitao se Vlahušić, zbrajajući već u glavi novac koji bi se slio u gradski proračun od stotina tisuća turista s kruzera, koji u gradovima lukama koje posjete eventualno kupe bocu vode, magnet za hladnjak i poližu kuglicu sladoleda.

No, prije nego se “Vlahušićeve boce zraka” eventualno nađu pred turistima, na potezu je gradska tvrtka “Vodovod Dubrovnik”, koja radi na projektu pročišćivača vode kapaciteta 490 litara u sekundi, a u prvoj fazi će graditi dvije vodospreme od po 500 prostornih metara. Ugrađuje se napredni sustav membranske i tehnologije pročišćavanja pitke vode aktivnim ugljenom koje će osigurati visoko kvalitetnu vodu na svakoj pipi ili fontani u Dubrovniku, Župi dubrovačkoj i cijelom području Elafita. Vrijednost projekta je oko 50 milijuna kuna, a do 1. lipnja, tvrde, bit će izabran izvođač radova. Novac će se osigurati kreditom HBOR-a, a očekuju da će više od polovine novca biti refundirano od strane EU fondova i Hrvatskih voda.
Zajedno za Grad

U inicijativi “Zajedno za Grad” upravo zbog toga što se toliko kasni s pročišćivačem nisu oduševljeni prijedlogom, čak ni uz zamolbu da projekt ocijene sam za sebe, bez i najmanje mogućnosti da je u pitanju tek predizborni štos.
– Andro Vlahušić prodao je prostor, prodao je vodu zagovaranjem ekonomski neisplativog i iznimno za okoliš štetnog projekta HE Ombla. Njegova stranka zagovara bušenje Jadrana i ugrozu života stanovnika cijele obale. Jedino što mu je ostalo prodavati je zrak koji se, kad su temperature niske pretvara u maglu. I tu maglu već godinama prodaje građanima Dubrovnika – smatraju oni.

IVAN KAŠTELAN
www.slobodnadalmacija.hr