Input your search keywords and press Enter.

U Galeriji Angelica povijesne Biblioteca Angelica u srcu Rima, na par koraka od najljepšeg rimskog trga čuvene Piazza Navone, u rujnu je održana izložba “Poezija mora” dvojice suvremenih hrvatskih slikara Stjepka Mamića i Davora Vukovića.

Izložba je održana pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu i Ministarstva kulturne baštine Republike Italije, u čijoj nadležnosti je Biblioteca Angelica. Organizator izložbe je Talijansko- Hrvatska udruga iz Rima čija je predsjednica Svjetlana Lipanović idejna autorica projekta i kuratorica izložbe “La Poesia del mare”.  

Izložbu je prigodnim govorom otvorio veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj stolici Nj. E. Neven Pelicarić. Prof. Mara Ferloni, povjesničarka umjetnosti je u svom nadahnutom govoru istaknula kako su dva umjetnika uspjeli na  četrdest slikarskih platana “ispričati priču o moru, njegovim otocima, flori i fauni, svaki na njemu svojstven način. Dva maestra, od kojih svaki ima svoj osebujan pristup, stil i slikarsku tehniku, su pokazali bogatsvo vizualnog kolorita koji se iako različiti nenametljivo nadopunjuju šireći radost. A to je ono što ovu izložbu čini specifičnom i nadahnjuje, stvara pozitivnu atmosferu, čistu radost. Radost koja hrani dušu, oplemenjuje i nadahnjuje”. 

Kuratorica izložbe Svjetlana Lipanović je istaknula kako su  Stjepko Mamić i Davor Vuković nesumnjivo dvojica od najzanimljivijih hrvatskih suvremenih slikara koji su se predstavili sa četrdeset slika koje prikazuju ljepotu predivnog morskog i podmorskog svijeta za koje umjetnike veže velika ljubav. Istovremeno, poetični prizori odaju počast veličanstvenoj prirodi, neospornoj vladarici koja sa svojom arhaičnom snagom uvodi ljubitelje umjetnosti u svijet van vremena. Ovaj put Stjepko Mamić i Davor Vuković, dva velika prijatelja, izlažu skupa kako bi predstavili rimskoj publici njihov poetični svijet kroz izložbu s kojom ponovno potvrđuju prijateljstvo koje se nastavlja van vremena i zemaljskog života”.

Uistinu, ovom izložbom dvojice slikara i prijatelja, rođenih na moru i zaljubljenih u more, boje i slike od ranog djetinjstva, koji su ranije zajedno izlagali u Rimu i Parizu, niti prerana smrt pok. Davora Dada Vukovića 14. veljače 2015. god. nije spriječila da ostvare planove za nove projekte.

Izložba u Rimu  završena svečano modnom revijom Sladane Krstic,  inače rođene Splićanke, modne dizajnerice i vlasnice  brenda Queenmood Couture,  koja je nakon završenog studija mode i grafike  u  Rimu uspješna  u svijetu visoke mode. Modeli su prošetali pistom duž lijepe i elegantne Galerije Angelica u najnovijoj kolekciji za 2020. godinu prikazanu prethodno samo na ekskluzivnom Alta Roma Fashion Week.  Pri tome su mankenke nosile ženske torbe Jasne Herak koje je ručno oslikao Stjepko Mamić. U završnom defileu pistom je uz dizajnericu Sladanu Krstic i počasnu kumu fenissagea model i glumica  Nataliu Simonovu, u odijelu iz nove kolekcije Hugo Boss prošetao i slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić   za što su dobili  veliki pljesak nazočnih ljubitelja umjetnosti i novinara te profesionalnih fotografa iz svijeta  mode među kojim su bili i Renata Marzeda, Gianluigi Barbieri i Gar Toche.

O fantastičnom finissageu izložbe “La Poesia del Mare” koji je medijski odlično  popraćen a  kojem su nazočile i neke poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života Rima  kao što su Antonietta di Visia, dr. Riccardo Bramante, dr. Robert Mercuri, Ester Campese, Francesca Munzi, Elisabetta Viaggi  i dr. objavljen je veći broj članaka  u uglednim glasilima  poput Corrierea, Fashion Luxury, Romaoggie i dr. te snimljeni  TV prilozi.

 

Nakon uspješeno okončane rimske izložbe Stjepko Mamić već od 09. Listopada 2019. god.  ponovno izlaže na Jesenjem likovnom salonu ( Salon d’Automne ) na Les Champs des Elysees.

https://www.fashionluxury.info/it/arte-e-cultura/2019/10/02/strepitoso-finissage-per-la-mostra-la-poesia-del-mare/

 

Foto: dr. sc. D. Martinović Mamić

u ime Udruge Stjepko Art

Dr.Sc. Dražana Martinović Mamić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.