Input your search keywords and press Enter.

Dubrovački simfonijski orkestar nastupio je u ponedjeljak, 12. kolovoza u atriju Kneževa dvoras violinisticom Katarinom Kutnar pod ravnanjem mo. Iva Lipanovića u okviru glazbenog programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara. Praizvedena je kompozicija Ciklus.mp3 za gudače dubrovačkog pijanista i skladatelja Ivana Violića, a festivalska publika uživala je i u Koncertu za violinu i orkestar u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog te u drugom dijelu koncerta i Beethovenovoj Simfoniji u Es-duru br. 3 poznatoj i kao Eroica.

Energičnom i uigranom izvedbom dubrovački simfoničari oduševili su publiku koja se unatoč velikim vrućinama okupila u velikom broju. Vrhunski umjetnici i dobar izbor repertoara, nagrađeni su dugotrajnim aplauzom i ovacijama.

Dubrovački simfonijski orkestar jedan je od nositelja glazbenog dijela programa Igara te važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske. Orkestar surađuje s brojnim priznatim svjetskim umjetnicima, a mnoge od tih suradnji ostvarene su upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama tijekom desetljeća. Tako su na prvom ovoljetnom festivalskom koncertu nastupili uz velikog trubača Håkana Hardenbergera pod ravnanjem Franza Antona Kragera, a na sinoćnjem, i posljednjem,koncertu u sklopu jubilarne 70. sezone Igara, pridružila im seviolinistica Katarina Kutnar. Talentirana glazbenica i dobitnica mnogih glazbenih nagrada i priznanja, violinu je  diplomirala2017. godine u klasi prof. Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a za izvedbu kompozije koju je i sinoć izvela u Dvoru, Violinskog koncerta Čajkovskog, nagrađena je Rektorovom nagradom. Maestro Ivo Lipanović rođeni je Dubrovčanin, a podrijetlom je iz Lumbarde na Korčuli. Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića. Unatoč tome što je nastanjen u Zagrebu, a profesionalni put ga već godinama veže za Split gdje je od 2014. na funkciji ravnatelja Opere HNK Split, ostvario je zavidnu međunarodnu karijeru surađujući s umjetnicima poput Barabare Hendricks, dirigirajući uglednim svjetskim orkestrima na prestižnim pozornicama poput Državneopere u Ankari, Teatru Verdi u Pisi, Operi u Nici, Njemačkoj operiu Berlinu i drugima, a u Dubrovniku je uvijek rado viđen gost.

Glazbeni program 70. Igara nastavlja se sutra, 14. kolovoza uatriju Kneževa dvora koncertom Hrvatskog baroknog ansambla sa solistima Pavlom Mašićem, Laurom Vadjon i Krešimirom Fabijanićem, a pod ravnanjem dirigenta Hervéa Niqueta.Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja,  a  ne gostovanja, mjesto  susreta, ideja  i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik,   Dubrovačko-neretvanska županija  te   brojni  sponzori   i   donatori: Mastercard, HEP, Tele2, OTP banka, Tekstilpromet, Coca-Cola, ALH, Ford, Kraš, Caboga Stiftung, Hrvatska turistička zajednica, TZ grada Dubrovnika  i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

 

 

Karla Labaš

Ured za odnose s javnošću i marketing

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)