Input your search keywords and press Enter.

Dubrovački poljoprivredni proizvođači na sajmu Plodovi krša

PLODOVI KRŠA U POPOVOM POLJU: Dubrovački poljoprivredni proizvođači izlažu svoje domaće proizvode u Ravnom

 

U petak, 09. lipnja u Ravnom je otvoren Sajam poljoprivrednih proizvoda „Plodovi krša“, na kojem će još danas više od 30 malih poljoprivrednih proizvođača iz Hrvatske, BIH i Crne Gore izlagati i prodavati svoje proizvode. Rezultat je ovo projekta “AGROBIZNIS – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji” kojeg financira Europska unija u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Otvarajući sajam Andrija Šimunović, načelnik Općine Ravno, istakao je kako ovaj projekt predstavlja veliku potporu poljoprivrednim proizvođačima da lakše dođu do dubrovačkog tržišta.

Koordinatorica projekta Marija Proleta navela je da je projekt „Agrobiznis“ u potpunosti postigao ciljeve te da će se  sve njegove koristi vidjeti u sljedećem razdoblju. Posebno je istaknula dva agrobiznis centra koja su otvorena u Dubrovniku i Ravnom, a koji imaju zadatak povezati poljoprivredne proizvođače iz BiH s dubrovačkim tržištem te na taj način pružiti potporu malim poljoprivrednim proizvođačima.

Dubrovačko primorje na sajmu se predstavlja proizvodima obitelji Laptalo s Gromače koji izlažu svoje maslinovo ulje, arancine, bruštulane mjendule i smokvenjak iz Primorja.

Hercegovinu predstavljaju proizvođači meda, voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizovda iz Popova polja (jabuke, sokovi, džemovi, grah poljak, bobica, kozji sir…). Iz Nikšića na Sajmu u Ravnom nazočni su proizvođači sira, organskog povrća, likera i sokova te rukotvorina.

Uz veleposlanika Republike Hrvatske u BiH, njegove ekselencije Ivana Del Vechia, otvaranju sajma nazočili su brojni visoki uzvanici iz delegacije EU u BIH, same BIH i okolnih općina, te predstavnice partnera iz grada Dubrovnika, Ana Marija Pilato – direktorica DURA-e i Mia Hrnić – koordinatorica ovog projekta za Hrvatsku.

Podsjetimo, prošle godine u okviru istoga Projekta organizirana je tržnica u Dubrovniku pod nazivom “Plodovi polja na rubu grada” koja je okupila poljoprivredne proizvođače iz prekogranične dubrovačko-hercegovačke regije gdje su, po prvi put, zajedno prodavali svoje proizvode.

Sajam „Plodovi krša“ održava se još danas od 09.00 do 18.00 sati, a od 19.00 sati  posjetitelji mogu uživati u predstavi „Ja, tata“ i koncertu klape “Kaše”.

Vrijednost projekta Agrobiznis je oko 350.000 eura, a period implementacije je dvije godine. U Republici Hrvatskoj aktivnosti vodi Grad Dubrovnik u partnerstvu sa Razvojnom agencijom grada Dubrovnika DURA, Informestom iz Italije, Kinookusom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. U Bosni i Hercegovini nositelj projekta je Općina Ravno, a partneri Okusi Hercegovinu i Oxfam uz stručnu pomoć Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ksenija Matić
Owner 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *