Input your search keywords and press Enter.

Pijanistička legenda Dubravka Tomšič nastupit će uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Ramóna Tebara s programom sastavljenim isključivo od skladbi Ludwiga van Beethovena u petak, 14. kolovoza s početkom u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora.

Rođena Dubrovkinja, Dubravka Tomšič uživa „nešto poput kultnog statusa među pijanofilima” piše časopis Gramophone, s čime bi se itekako složila festivalska publika. Poznata po tome što je bila jedina štićenica legendarnog pijanista Artura Rubinsteina, koji ju je opisao kao „savršenu i čudesnu pijanisticu“, Dubravka Tomšič prvi javni solistički koncert održala je kao petogodišnja djevojčica, nakon čega počinje njezina međunarodna karijera koja ju vodi na pet kontinenata, a tjekom koje izvodi više od 5000 koncerata. Njezin nastup u Dvoru u sklopu 66. Igara, bit će ujedno i prigodna obljetnica njezinih, ukupno, 70 godina nastupa na pozornicama. Uz nju, i Dubrovački simfonijski orkestar obilježava svoju značajnu obljetnicu. Već 90 godina, ovaj orkestar koji je dobitnik najprestižnije strukovne nagrade u Hrvatskoj, Diplome “Milka Trnina” za izuzetne umjetničke dosage, kontinuirano obogaćuje glazbeni život Dubrovnika ne samo mnogobrojnim izvedbama, nego i odanošću i predanošću djelima iz različitih epoha. Orkestrom će, ovom prigodom, ravnati Ramón Tebar, dirigent španjolskog podrijetla koji svoju uspješnu karijeru već godinama gradi u SAD-u. Nedavno ga je časopis Miami Herald uvrstio među dvadeset najboljih dirigenata u kategoriji do 40 godina, španjolski magazin ABC uvrstio ga je među deset najboljih međunarodno priznatih španjolskih dirigenata, a časopis Marca Espana među 100 najuspješnijih španjolskih talenata u međunarodnim razmjerima. Na programu je Beethovenova uvertira Coriolana, Koncert za klavir i orkestar br. 5 u Es-duru, tzv. „Carski koncert“, te sedma simfonija u A-duru.

Ulaznice su dostupne online na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr, na prodajnim mjestima u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), na Stradunu, Multimedijalnom centru Visia, Kulturno–informativnom centru u Luži te dva sata prije početka izvedbe na blagajni na ulazu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *