Input your search keywords and press Enter.

Držićev jezik i leksikografija njegova doba

Jezikoslovac dr. sc. Josip Lisac održat će predavanje „Držićev jezik i leksikografija njegova doba“ u petak, 3. ožujka, u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. U svom izlaganju Lisac će govoriti o hrvatskoj jezičnoj situaciji Držićeva vremena, o Držićevu poznavanju raznih jezika i njihovom korištenju u djelima, o odstupanjima od različitih idioma, o različitu govoru njegovih lica i velikoj šarolikosti u tom smislu, o Držićevim hapaksima, o njegovu hrvatskom i talijanskom kazališnom i književnom iskustvu te o načinima ekspresivnosti.

Uz već održano predavanje dr. sc. Sanje Vulić o jezičnim previranjima u dubrovačkoj renesansnoj književnosti, predavanjem dr. sc. Josipa Lisca „Držićev jezik i leksikografija njegova doba“, Dubrovačke knjižnice dat će svoj obol programu obilježavanja „450. godina smrti Marina Držića (1567. – 20017.)“.

Josip Lisac rođen je 23. studenoga 1950. u Turnima kod Delnica, u Gorskom kotaru. Na Filozofskom fakultetu u Zadru završio je studij kroatistike i filozofije. Doktorirao je na istom fakultetu 1986. disertacijom o goranskim kajkavskim govorima. Od 1978. radi na Filozofskom fakultetu u Zadru, odnosno na Sveučilistu u Zadru. Tu je od 2002. u trajnom zvanju redovitoga profesora. Predaje na više poslijediplomskih ili doktorskih studija lingvistike; voditelj je poslijediplomsklog studija jezikoslovlja na Sveučilistu u Zadru. Na tom je sveučilistu bio prvi pročelnik Odjela za kroatistiku i slavistiku. Od 2004. član je suradnik HAZU. Osnovni mu je znanstveni interes dijalektologija i povijest hrvatskoga jezika. Radio je na više međunarodnih projekata iz lingvističke geografije.

Na Sveučilistu u Zadru pokretač je te glavni i odgovorni urednik časopisa Croatica et Slavica Iadertina. Također je član uredništva Čakavske riči.

Pripremao je za tisak djela hrvatskih pisaca i hrvatskih filologa. Dobitnik je većeg broja nagrada, medu njima i nagrade HAZU za doprinos od osobitog i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku u području filoloških znanosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *