Input your search keywords and press Enter.

Društvo prijatelja dubrovačke starine o procjeni UNESCO-a

Prenosimo priopćenje Društva prijatelja dubrovačke starine u potpunosti:

Žalosno je i sramotno da jedna tako ugledna institucija kao što je UNESCO može donijeti bilo kakav „sud“ na temelju površne polusatne šetnje u sumrak dijelom dubrovačkog fortifikacijskog sklopa.

Naime, ukoliko je uistinu točno da su UNESCO-vi stručnjaci dali primjedbu kako Društvo prijatelja dubrovačke starine obnavlja spomenike na neprimjeren način i neprimjerenim materijalima začuđuje kako nitko od Društva nije zatražio projektnu dokumentaciju, odobrenja konzervatora ili čak samo očitovanje o načinu obnove.

Svesti više od 50 godina rada na obnovi i održavanju gradskih zidina u jednu rečenicu bez da se navelo o kojem zahvatu, kojem objektu, kojim radovima i kojim materijalima se radi je u najmanju ruku neozbiljno.

Društvo prijatelja dubrovačke starine sve svoje radove obavlja po projektima koje su prethodno odobrili konzervatori Ministarstva kulture Republike Hrvatske, izvode ih izvođači koji od Ministarstva kulture Republike Hrvatske imaju licencu za izvođenje tih radova, pa nije jasno na koje konkretno radove i materijale se netko od UNESCO-a referirao. Iako nismo bili pozvani na sudjelovanje u obilasku gradskih zidina kako bi, kao dobri domaćini, mogli objasniti što se, kako i koliko dugo radi, znamo da je zidine, između ostalih, obišla i poznata UNESCO-va stručnjakinja za astrološku arheologiju, pa nam je žao što i mi nismo mogli sudjelovati u tom posjetu jer bi možda, s obzirom na njenu stručnost, mogli dobiti i neka nova, dosad nepoznata saznanja o možebitnim astrološkim tragovima na fortifikacijskom sklopu naših zidina.

U Dubrovniku, 06. travnja 2016. Uprava DPDS-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)