Input your search keywords and press Enter.

Petak 23. listopada donosi niz zanimljivih programa Good Food Festivala Dubrovnik 2015. Lijepo jesensko vrijeme i pregršt interesantnih događanja dovoljan su povod za šetnju Gradom s Mapom za sladokusce u ruci i kušanje slatkoga, kao i obilazak „Dubrovačke trpeze“ Sutra, u petak 23. listopada u 10 sati ujutro nastavljaju se radionice Humanitarne udruge „Deša“ pokazivanjem kako se spravlja kontonjata, a 11 sati u Domu Marina Držića prezentacija je mini kuharice „Dubrovnik – s okusom prošlosti“ . Večernji termin rezerviran je za prezentaciju turizma i gastronomije španjolskog grada Gijon u Hotelu Lapad.

U dubrovačkoj mini kuharici autor Josip Žuvela predstavio je jela koja vuku korijene iz dubrovačke gastronomske baštine. Dio receptura je prenesen u izvornom obliku, dok je dio nadahnut povijesnim razvojem dubrovačke kuhinje od renesanse nadalje. Recepti su reinterpretirani, odnosno prilagođeni mogućnostima, zahtjevima i interesima sadašnjega vremena. Mini – kuharicu će u Domu Marina Držića predstaviti Nikša Matić ravnatelj muzeja, direktorica TZ Dubrovnik Romana Vlašić, pročelnik Ureda za poduzetništvo, tuirzam i more Vlaho Margaretić te autor , poznati dubrovački gastronom, Josip Žuvela. Prezentaciju mini-kuharice uveličat će se i prigodni program, dok će se služiti Držićevi slatki zalogaji koje će posebno za ovu priliku pripremiti učenici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

U Hotelu Lapad s početkom u 18 sati prezentacija je turizma i gastronomije grada Gijon, regije Asturias iz Španjolske. Predstavit će se Jose Luis Camacho chef i vlasnik restorana El Candil, jednog od najomiljenijih restorana u Gijonu, koji poslužuje najbolje jela asturijske kuhinje, poznate po ribi, morskim plodovima, te jelu koje se naziva „fabada asturiana“ varivu od graha sa suhim mesom. Asturias je regija smještena u Biskajskom zaljevu, riječ je o industrijskoj regiji čija se ekonomija temelji na rudarstvu. Posljednjih godina Asturias se usmjerio snažnijem razvitku turizma, posebno gastronomiji, a u najvećem gradu regije nekoliko je restorana s Michelinovom zvjezdicom. Gijon je poznat i kao grad u kojem se diče da su izmislili najrašireniju svjetsku slasticu – sladoled, poznata je i proizvodnja arapske slastice – Turron, a regija Asturias posebno je poznata i po proizvodnji Cidera – španjolski „Sidre“ alkoholnog pića koje se radi od jabuka, te slasticama od čokolade, koja je u tu španjolsku luku stizala iz Južne Amerike .
Turističku ponudu grada Gijon predstavit e voditeljica Odjela promocije Turističkog ureda Gijon, Inmaculada Olay Uria.

Očekujemo Vas i sutra na manifestaciji Good Food Festival Dubrovnik 2014. !

Jelka Tepšić
Odjel za komunikacije
TZ grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *