Input your search keywords and press Enter.

Drugi dan Festivala soli 2019. posvećen djeci i Đelovim skladbama

Tri praščića zabavila mališane, nova slikovnica o Stonu , koncert Paole I Đela Jusića Jr.

Ston, 30.08.-  Pravo veselje zamnogobrojne male Stonjane i  Peljščane bila je jučer popodne održana predstava njihovih starih prijattelja – Udruge Aster, koja već treću godinu zaredom sudjeluje na Festivalu soli. “Tri praščića” naučila su najmlađe nekim životnim mudrostima, a šarmantne I drage tete iz Astera kaoi uvijek bile su odlične i zabavne.

Prava poslastica bila je prezentacija slikovnice “Cvijet soli” u izdanju Narodne knjižnice Ston, autorice Marne Asturić koju je oslikala Dolores Đuračić. Kreativne Stonke osmislile su priču o Vlahu , dječaku iz Stona, koji uči poviejst svog mjeta, a sve kako bi pokazao prijateljima iz drugih država I gradova kako je I njegov gradić prebogat zanimljiviom poviješću. Ravnateljica Narodne knjižnice Ston Sandra Vuletić u rpedstavljanju je istaknula kako im je jedan od poticaja za izdavanje slikovnice bio upravo Festival soli, gdje je po prvi put priča o Vlahu I ispričana, 2017. godine.

Prigodnu humanitarnu prodaju domaćih proizvoda, sirupa od mente, vrućih popriguša I drugih delicija  organizirala Udruga Djeca Pelješca, cjelkupan prihod bio je namijenjen za skrb njihovih štićenika, djece s poteškoćama s područja ovog poluotoka.

Za kraj programa drugog dana Festivala soli pravu glazbenu poslasticu pružili su Đelo Jusić Jr. i Paola Jusić koncertom pod nazivom “Tribute to Đelo Jusić”. U poznatim skladbama pokojnog maestro stonska publika iskreno je uživala.

NAJAVA PROGRAMA TREĆEG DANA

Program za djecu danas organzira partner Festivala soli – dubrovački Dom Marina Držića. Na likovnoj radionici “Držićeva stonska priča” djeca će stvarati svoja umjetnička djela likovnom slikarskom tehnikom akvarela, pod mentorstvom  muzejske pedagogdinje Jasmine Runje

Slikanje vodenim bojama je zanimljivo i dopušta poigravanje raznim tehnikama i alatima. Pritom će se služiti voskom, morskom solju i krpicama grublje i finije teksture.

U 19 sati na raposredu je vrlo zanimljivo predavanje dr.sc. Gorana Cvjetinovića  ” STON U OBAVJEŠTAJNO- DIPLOMATSKOM ŽIVOTU DUBROVAČKE REPUBLIKE”. U vrijeme Dubrovačke Republike Ston je bio je predmetom raznih zavjera, ali i predmetom posebne pozornosti Senata.U predavanju će biti riječi o nekoliko zavjera te o načinu na koji je Senat nadzirao vlastite dužnosnike u Stonu-kneza,zapovjednika vojske i nadzornika solane… Predavanje će biti održano u tvrđavi Kaštio.

Najbolji splitski stand-up SPLICKA SCENA – DALMATINSKI STAND UP komičari, za čije se nastupe redovito traži karta više, stižu u Ston. Svoje najbolje baze u Tvrđavi Kaštio izvest će u  20 sati. Do suza će vas nasmijati Ante, Josip, Tomislav i Ivica .

Gostuje nam Ludo more. Nakon dvije godine pregovora i prijateljskih uvjeravanja, ekipa Ludog mora bit će s nama večeras , pod zvijezdama Stona  donose vreće sarđela, gradelaju i druže se s Festivalom soli… Regalat ćemo im dovoljne količine stonske soli za usoliti sarđele i ispeć njihove kapitalce…. pridružite se, veselimo im se, jako!

Ludo more je pokret posvećen ribanju, moru, zdravoj hrani i dobroj zabavi. Iz “dalekog”Cavtat put Stona… pridružite se ekipi, uz pečene sarđele i čašu vina, te dobru glazbu osamdesetih…

Ulaz na sve programe je besplatan.

Festival soli Ston 2019. Se pridružuje  pokretu “bez plastike”, te će se ove godine na manifestaciji koristiti ambalaža od biorazgradivih materijala. Službeni prijevoznik Festivala Soli Ston 2019. je tvrtka “Avantcar” koja je ustupila električni automobil BMW za potrebe organizacije. Napominjemo da u Stonu postoji punionica za električne automobile.

30.8 .  Solana

18.00  Radionica za djecu- “Držićeva stonska priča“
organizator Dom Marina Držića Dubrovnik , voditeljica Jasmina Runje
Tvrđava Kaštio

19.00 Predavanje

Dr.sc.Goran Cvjetinović „Ston u  obavještajno-diplomatskom životu Dubrovačke Republike“

20.00 Splicka scena – Dalmatinski Stand-up

Solana

21.00 „Lijepo je biti  Ludo more „ & DJ

Dubravka Mikulić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *