Input your search keywords and press Enter.

Dramatična utrka za Rio nastavlja se na Europskom prvenstvu

Hrvatski judo reprezentativci stigli su na Europsko prvenstvo u Kazan, gdje će nastupiti 395 judoka iz 46 država. Najviše iščekivanja uoči ždrijeba bilo je oko muške kategorije do 100 kg zbog Zlatka Kumrića i plasmana na Olimpijske igre.

Kumrić je jedno od dva hrvatska imena koji još hvataju vlak za Olimpijske igre u Rio de Janeiru, gdje je već Barbara Matić (do 70 kg). U ovom trenutku ispred Splićanina, nalaze se Britanac Fletcher i Mađar Cirjenics.

– Zlatko se bori za jedno ili dva mjesta u Riju, što ovisi i o kontinentalnoj kvoti, s Talijanom Di Guidom, Estoncem Minaskinom, Mađarom i Britancem. Jako je nezahvalno prognozirati, ali sedmo mjesto u Kazan bi bio dobar rezultat. Uglavnom, sve do posljednje borbe neće se znati putnik za Rio – objašnjava Tomislav Marijanović, Kumrićev trener i olimpijac iz Londona 2012. godine.

Ždrijeb je Kumriću donio Moldavca Tchaiija, a u slučaju pobjede išao na boljeg iz dvoboja Nikiforov – Cirjenics. Tako bi Zlatko mogao u direktnom dvoboju s Mađarom odlučivati o Olimpijskim igrama.

Druga kandidatkinja za Rio je iskusna Marijana Mišković Hasanbegović, koja je u kategoriji do 63 kg, već osjetila draž Olimpijskih igara, u Londonu 2012. godine. Ona bi u Kazanu trebala dohvatiti medalju kako bi plasman na druge olimpijske igre bio vrlo izgledan. Nakon Europskog prvenstva slijede još dva turnira na kojima se hvataju bodovi za Olimpijske igre.

Prezentacija budućnosti hrvatskog juda počinje u četvrtak, kada na tatami izlazi Tihea Topolovec (do 52 kg), kadetska viceprvakinja svijeta. Petak je dan za Mišković Hasanbegović i Andreju Đaković (obje u kategoriji do 63 kg).

– Volio bih da Topolovec prođe prvu borbu i odmjeri snage s najboljom judašicom na svijetu u posljednje dvije godine, Kelemendi s Kosova. Đaković ima za protivnicu čvrstu i snažnu Francuskinju Loko, koja nastupa za Belgiju i Andreja može proći uz kvalitetnu taktičku pripremu. Mišković Hasanbegović ima

Nizozemku Franssen od koje je izgubila na SP, a u nastavku ždrijeba bi imala Turkinju s kojom se bori za Rio. Brigita ide na Francuskinju Tchumeo, prvom nositeljicom, ponajboljom judašicom u njihovoj kategoriji – analizirao je Marijanović nakon ždrijeba.

U subotu nastupaju najjača hrvatska imena, aktualna juniorska prvakinja svijeta, Brigita Matić (do 78 kg), te Ivana Maranić (do 78 kg). Uz njih, na tatami u subotu izlazi viceprvakinja Europe do 23 godine, Ivana Šutalo (iznad 78 kg), te Zlatko Kumrić, viceprvak Europe do 23 godine.

Nedjelja je rezervirana za timska natjecanja, a Hrvatska će nastupiti s vrlo perspektivnom ženskom reprezentacijom, koja nažalost u svojoj postavi neće imati ponajbolju hrvatsku judašicu Barbaru Matić (ozljeda ramena).

Pregled ždrijeba hrvatskih judoka:

Tihea Topolovec – Starkova (UKR) (do 52 kg)

Marijana Mišković Hasanbegović – Franssen (NED) (do 63 kg)

Andreja Đaković – Loko (BEL) (do 63 kg)

Brigita Matić – Tcheumeo (FRA) (do 78 kg)

Ivana Maranić – Powell (GBR) (do 78 kg)

Ivana Šutalo – Slutskaya (BLR) (iznad 78 kg)

Zlatko Kumrić – Tachii (MDA) (do 100 kg)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *