Input your search keywords and press Enter.

Dogovorena namjena lađa u Lazaretima

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić održao je radni sastanak sa zamjenicima Željkom Ragužem i Tatjanom Šimac Bonačić i predstavnicima gradskih upravnih odjela  na temu modela korištenja prostora novoobnovljenog kompleksa Lazareta, nakon nedavno dovršenog procesa primopredaje.

Riječ je o ključnom kulturnom infrastrukturnom objektu za Grad, stoga će korisnici lađa biti ustanove i udruge iz područja kulture. Iznesen je prijedlog da se pet lađa, napravljenih kao polivalentne dvorane, ne dodjeljuje stalnim stanarima nego da budu slobodne za korištenje svim institucijama u kulturi prema ugovorenim programima. Prijedlog je prethodno usuglašen i s umjetničkim timom projekta kandidature Dubrovnika za EPK. Istaknuto je da će se programi razvijati u skladu sa smjernicama postavljenim u projektu kandidature za Grada Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture. Potrebno je donijeti pravilnik koji će detaljno definirati uvjete i kriterije korištenja prostora, zaključak je sastanka.

Ovaj koncept zadovoljava potrebe i postojećih stanara preostalih lađi, a istodobno se rasterećuje prostor povijesne jezgre, rekao je gradonačelnik Vlahušić. Cilj gradske uprave je otvoriti vrata Lazareta različitim kulturnim sadržajima, potaknuti kulturno-umjetničko stvaralaštvo i omogući razvoj suvremenih umjetničkih praksi.

Projekt rekonstrukcije Lazareta uključila je sanaciju sedam lađa, postavljanje novih krovova, podnog grijanja, novu rasvjetu i ventilaciju te multimedijsku opremu. Osmu i devetu lađu i dalje koriste Galerija Otok i Art radionica Lazareti, dok su u desetoj smješteni Deša Dubrovnik i teatar Lero. FA Linđo je u šestoj i sedmoj lađi dobio moderne prostore za probe, nastupe i izložbe.