Input your search keywords and press Enter.

Nakon 48 sati provedenih u hotelu Royal Princess u okviru projekta  „Hackhaton Dubrovnik 2015″, 10.svibnja 2015. u 20 sati dodijeljene su  nagrade pobjedničkim timovima.

Ukupno 11 grupa razvilo je niz IT rješenja koja imaju primjenu u Gradu Dubrovniku, a tema Hackathona bila je „Dubrovnik – pametni grad“.

Ocjenjivački žiri u sastavu: Tomo Sjekavica – Sveučilište u Dubrovniku, Iva Bačić – RIT Croatia, Ceco Gaković – CityOS osnivač, Bruno Radica –  Ministarstvo poduzetništva i obrta te Nikša Vlahušić iz udruge Futura, odabrao je tri najperspektivnije ideje koje se u najkraćem roku mogu  implementirati na području grada.

Prvo mjesto i deset tisuća kuna, uz primjenu u Gradu Dubrovniku, osvojili su Robert Kalačić i Stjepan Direda koji su izradili aplikaciju koja omogućava lakši pronalazak parkinga.

Drugo mjesto i nagrada od sedam tisuća kuna, pripalo je timu koji je razvio napredniju verziju aktualne dubrovačke kartice za posjetitelje korištenjem iBeacon tehnologije u sastavu Andrej Šarić, Ivan Brčić i Dubravko Daničić.

Trećeplasirani je Mislav Medić iz Metkovića koji je osvojio pet tisuća kuna za ideju sustava navodnjavanja gradskih parkova i javnih površina na temelju mjerenja vlažnosti

Stručna komisija neplanirano je nagradila i najmlađe IT stručnjake. Učenici osmih razreda Hrvoje Lucianović, Krunoslav Curić i Borna Modrić izradili su uređaj koji unapređuje gradski sistem rasvjete. Osmislili su sustav koji bi pomoću senzora mogao gasiti i paliti svjetla na gradskim ulicama. Njihov trud honorirat će se nagradnim putovanjem.

Važno je napomenuti i kako će se rješenja s Hackathona uz mentore nastaviti razrađivati u tehničkom laboratoriju u prostorijama DURA-e, a u kojem će dostupna biti sva oprema potrebna za daljnji razvoj osmišljenih prototipa do finalnog proizvoda.

Događaj Hackaton provodi se sklopu “Smart City Dubrovnik” projekta. Riječ je o novom projektu Grada i Razvojne agencije DURA-e koji je osmišljen za njegov budući razvoj temeljen na suvremenim tehnologijama. U fazama, projekt se planira realizirati do 2020. godine.

DURA