Input your search keywords and press Enter.

Do kada odlagalište smeća kod hotela i glavne rive

Zeleni Forum, Eko centar Zeleno Sunce & Eko Omblići vratili su se sa svoje 60-te Eko patrole na Šipanu i uputili otvoreni eko apel Komunalnim službama Grada i Šipana:

Do kada odlagalište smeća i glomaznog otpada kod hotela Šipan i mjesne rive u Šipanskoj luci ?….

….pitaju nas preko našeg Zelenog telefona Eko Fona 020/453-850 i naše FB stranice : Eko centar Zeleno Sunce & Eko Omblići ogorčeni Šipanci iz Luke kako skraćeno zovu Šipansku luku. Već se godinama borimo da se ovo ruglo izmakne iz našeg lijepog mjesta a nikako da uspijemo, jadaju nam se ….
Zaputilii smo se po dojavama Šipanaca prošli tjedan u našu već 60, Eko patrolu ove godine, ovaj put na otok Šipan.
Čim smo došli na Šipan mještani i Suđurđa i Šipanske luke su nas zasuli s problemima koji ih muče. Najvećii problem je otoka kanalizacija, zatim problem zbrinjavanja otpada (komunalnog i glomaznog) te problem oko zaštićenog 400 godina starog platana u Šipanskoj luci kojemu se prošli mjesec odlomila velika grana i srušila pri tom jedan dio kamenih klupa okolo njega.
Prvo smo se zaputili u Šipansku luku i po dolasku u mjesto odmah nas je dočekalo nekoliko mještana koji su nam se požalili na njihovo veliko odlagalište komunalnog i glomaznog otpada. Ono se nalazi odmah u blizini hotela (jedva 50 metara) a od rive 30 metara. Ljeti užasno smrdi a vjetar okolo raznosi plastične sakete i papir. Osim toga ovo neugledno odlagalište je ruglo lijepe i slikovite Šipanske luke koja je omiljeno turističko odredište brojnih turista posebno nautičara.
Mještani Šipanske luke su nam rekli kako su se svugdje u Gradu žalili godinama u svezi ovog problema ali nikako da se riješi. Na ovo odlagalište osim mještana donose svoje smeće i nautičari koje kako kažu nitko ne kontrolira?
Dijelimo ljutnju i gnjev mještana Šipanske luke pitajući se kako se tako nešto dozvoljava u 21. stoljeću. Zar se nije moglo naći bolje i prikladnije mjesto za kontrolirano odllaganje (prvenstveno recikliranje) otpada s podzemnim spremnicima, nego na ulazu u mjesto tik do jedinog hotela i glavne rive.
Stoga molimo Komunalne službe Grada te Turističku zajednicu Grada da najhitnije iznađu riješenje ovog aktualnog komaunalnog problema Šipanske luke!

Voditeljica Zelenog telefona Eko Fona :
Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *