Input your search keywords and press Enter.

Restaurirani dokumentarni film „Grad na srcu sveca“, koji je nastao uz 1000. obljetnicu proslave zaštitnika Dubrovnika sv. Vlaha (972. – 1972.), prvi put je prikazan u ponedjeljak, 14. ožujka u kinu Visia u sklopu Dana kršćanske kulture u Dubrovniku.

Riječ je o 20 minutnom profesionalno snimljenom dokumentarnom filmu u boji koji prikazuje Festu sv. Vlaha iz 1972. godine, i to je jedini film, koliko je za sada poznato, snimljen o nekoj festi prije devedesetih godina prošlog stoljeća. Svi autori filma nisu poznati, a na filmu je potpisan Odbor jubilarne feste sv. Vlaha. Film je financirao Zvonimir Kisić, koji je bio festanjul te godine.

Kako je film svojevrsni svjedok vremena u njemu se mogu vidjeti važne osobe crkvenog i svjetovnog života iz tog perioda, kao i vjernici koje je kamera snimila. Na filmu se tako može vidjeti tadašnji dubrovački biskup mons. Severin Pernek, splitsko-makarski nadbiskup mons. Frane Franić, posebni izaslanik pape Pavla VI. prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Franjo Šeper, prefekt Kongregacije za kler kardinal John Joseph Wright i drugi biskupi, svećenici, kao i predstavnici drugih vjerskih zajednica.

Film obuhvaća trodnevnu duhovnu pripravu za sv. Vlaha, koju je te godine predvodio mons. Pavao Žanić, mostarsko-duvanjski biskup koadjutor; zatim sam blagdan sv. Vlaha koji je te godine padao u sredini tjedna pa je misu u katedrali predslavio splitsko-makarski nadbiskup i metropolita mons. Frane Franić, koji je i otvorio Festu; doček Papinog izvanrednog izaslanika kardinala Franje Šepera i ostalih uzvanika na aerodromu u Čilipima te svečanu misu na otvorenom u nedjelju nakon sv. Vlaha ispred dubrovačke katedrale i svečanu procesiju s moćima. Film ne donosi završetak feste.
Festa 1972. godine bila je prva festa za koju su komunističke vlasti dopustile da se slavi na otvorenom, odnosno da se oltar postavi izvan crkve i da procesija ide kroz Grad. Na misi se okupilo 50 tisuća ljudi, a u procesiji je bilo preko 100 barjaka.
Zahvaljujući sredstvima Vlaha Kisića, sina pokojnog Zvonimira Kisića, Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije film je digitalno restauriran i digitaliziran. Hrvatska kinoteka u iznimno brzom roku je napravila čišćenje i tehničko restauriranje filma, a tvrtka Visia je obavila ostalo.
Uvodničar Ivan Viđen kazao je, uz ostalo, kako je festa i snimanje trajalo 11 dana, kako je snimljeno 6 sati sirovog materijala, ali je taj materijal, nažalost, neiskoristiv zbog kemijskih procesa koji su s vremenom nastali. Film, kao finalni rezultat, je spašen. Ton je sniman odvojeno, pa ne prati sliku.
Te godine festanjuli su bili obrtnik Zvonimir Kisić i kapetan Livio Ive, rektor zborne crkve sv. Vlaha bio je don Marko Herendija, generalni vikar don Karlo Capurso, biskupov tajnik don Vlado Puce, pratitelji Papinog izaslanika bili su don Mato Bogišić i don Ivo Kordić. Na festi je bio i don Živko Kustić, a cijeli sljedeći broj „Glasa Koncila“ bio je posvećen toj festi.
Predsjednik Komisije za vjerske poslove Izvršnog vijeća Socijalističke Republike Hrvatske Zlatko Fridl, predsjednik Skupštine općine Dubrovnik Anto Vetma i predsjednik Općinske komisije za vjerske poslove Veljko Betica, zauzeli su se da se 1000. obljetnice sv. Vlaha slavi vani na otvorenom, kazao je Viđen.
Moderator večeri bio je kanonik mons. Toma Lučić, rektor crkve sv. Vlaha koji se nakon projekcije obratio publici, te podsjetio na značenje sv. Vlaha za Dubrovnik kroz povijest, posebice u stihovima njegovih pjesnika.
Dvorana kina Visia, inače, bila je dupke puna, publika je sjedila i na podu. Uz film su prikazane i fotografije feste iz obiteljskog albuma.

Angelina Tadić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)