Input your search keywords and press Enter.

DKK: Noć crkvenih muzeja

U sklopu Dana kršćanske kulture u petak, 18. ožujka, održana je sada već tradicionalna Noć crkvenih muzeja u kojoj su posjetitelji mogli vidjeti posebnosti koje nude franjevački i dominikanski samostan te dubrovačka katedrala.

U crkvi Male braće dr. fra Stipe Nosić upoznao je okupljene sa životom glasovitog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca, koji je od mladih dana bio vezan za franjevački samostan u Cavtatu. Povezanost ovog velikog slikara s franjevcima nije izostala ni tijekom života u inozemstvu odakle je poslao veliku sliku „Gospe od Cavtata“ za tamošnju franjevačku crkvu. U samostanu Male braće, ovom prigodom, javnosti su predstavljene njegove slike kako iz dječačkih dana tako i iz zrele životne dobi, ali i posmrtna maska koja se u to vrijeme izrađivala kao uspomena na velike ljude. „Inspiraciju za slikanjem Bukovac je dobio baš u samostanu Male braće u Dubrovniku pa tako možemo reći kako se on ovdje rodio kao slikar ali i da ovdje počiva uspomena na njega“, kazao je fra Stipe.

O dominikanskom samostanu, crkvi i cijelom kompleksu govorili su dr. fr. Stjepan Krasić i fr. Matijas Lovro Farkaš. Posjetiteljima je bio dopušten ulazak u samostanski hodnik kako bi se vidio samostan iznutra, pokazano je mjesto stare ljekarne, a najveće iznenađenje bio je posjet biblioteci izgrađenoj početkom 16. stoljeća koja čuva brojne knjige, rukopise i inkunabule. Upravo je jednu inkunabulu, Bibliju iz 11. stoljeća, fr. Stjepan otvorio i pokazao svu njezinu raskoš okupljenima. Rekao je kako se u biblioteci sačuvalo oko stotinu srednjovjekovnih rukopisa i 249 inkunabula odnosno prvotisaka koji su tiskani do kraja 15. stoljeća.

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predstavio je, uz razgled relikvijara, novu restauriranu biskupsku katedru. „To je iznimno zanimljiv predmet. Osim što je to katedra dubrovačkog biskupa ona je ujedno do 1815. godine bila tron dubrovačkog kneza. Zbog toga na katedri nema vjerskih motiva već onih s mitskim bićima“, objasnio je Viđen. Posjetitelji su još mogli pogledati i gradilište starog oltara katedrale, čija je restauracija u završnoj fazi.

Manifestaciju Noć crkvenih muzeja, kao dijela ponude Dana kršćanske kulture, popratio je veliki broj posjetitelja.

Nikša Sentić
*
Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *