Input your search keywords and press Enter.

Dječja alka – podsjećanje na vitešku igru koja se trčala na blagdan svetoga Vlaha

Europski dom Dubrovnik pokrenuo je Dječju alku kao podsjetnik na vitešku igru koja se u Dubrovniku stoljećima igrala na blagdan svetoga Vlaha.

Alka se trči u utorak 5. travnja i srijedu 6. travnja u 11 sati u dvorištu Dječjega vrtića Palčica.

„Ponekad ta muška mladež postavi srebrenu alku od četiri unče pa na konjima trči s kopljima i tko triput u trku zahvati kopljem prsten dobija ga.“ – ovako je sredinom 15. stoljeća Filip de Diversis opisao igru latinskoga naziva ‘palij’ koja se u Dubrovniku igrala na blagdan svetoga Vlaha, u poslijepodnevnima satima. Koliko je igra bila popularna, svjedoče različiti spisi iz Dubrovačkog arhiva, u kojima se spominju tučnjave i razbijeni nosevi navijača. Osim 3. veljače, zabilježeno je da se igra igrala i 5. srpnja, na dan prijenosa ruke svetoga Vlaha, a ponekad, uz dozvolu kneza, i u neke druge dane. U 19. stoljeću palij se više ne spominje, nego ga zamjenjuje tombula.

U Godini svetoga Vlaha Europski dom Dubrovnik pokrenuo je inicijativu za ponovno igranje ove igre slične Sinjskoj alci, ali od nje starije nekoliko stoljeća. U suradnji s Dječjim vrtićima Dubrovnik alku će ovaj put trčati dubrovački dječaci i djevojčice, koji će, jašući drvene konjiće, gađati prsten od kartona plastičnim kopljima. Uz vježbanje motorike bit će to i podsjetnik na nekadašnje običaje. Uz malo truda svih zainteresiranih, ove bi igre mogle postati tradicionalne.

Dječja alka dio je programa Godine svetoga Vlaha, a provodi se uz financijsku potporu Grada Dubrovnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *