Input your search keywords and press Enter.

DEŠA: ”Moja prva lijerica”

U sklopu projekta “Moja prva lijerica” 26.05.2015 učenici prvih razreda Osnovne škole Marin Getaldić u Dubrovniku posjetili su prostorije udruge DEŠA.

Učenici su saslušali predavanja o lijerici i sudjelovali u radionici izrade lijerice. Cilj radionica je upoznavanje mlađih generacija s bogatstvom kulturne baštine koju nasljeđujemo. Predavanje o povijesti i važnosti lijerice održala je članica DEŠE, dok im je izradu lijerice prezentirao graditelj lijerice Maro Kola iz Dubrovačkog primorja. Sva su se djeca okušala u izradi, a za kraj su i zasvirala na lijerici.

Glavni cilj ovog projekta je doprinijeti oživljavanju i prenošenju vrijednosti o tradicionalnim vrijednostima i baštini dubrovačkog područja na mlađe generacije, što ćemo postići  senzibilizirajući javnost o važnosti uloge očuvanja tradicijskih običaja dubrovačkog područja, motivirajući mlade na očuvanje kulturne baštine i informirajući građane Dubrovnika i posjetitelje o vrijednosti lijerice kao kulturne baštine. Osim nastojanja da se održe stari običaji prenoseći ih na mlađim naraštajima, ovim radionicama potiče se i kreativnost mladih ljudi, što je jedan od važnih faktora za poslovni i životni uspjeh današnjice.

Djeca su nakon predavanja i radionica crtala svoj doživljaj lijerice, a crteže ćemo iskoristiti u izradi brošure „Moja prva lijerica“.  Radionica, predavanje te izrada brošure dio su aktivnosti projekta “Moja prva lijerica”, kojeg je financiralo Ministarstvo kulture.

Udruga DEŠA-Dubrovnik od samih početaka uspješno organizira i provodi niz tradicionalnih radionica koje doprinose kulturnom životu Dubrovačko – neretvanske županije. Osim radionica koje organizira ciljano, DEŠA u svojim prostorima – galeriji, kontinuirano izlaže radove sa svih radionica pa tako sugrađani i turisti uvijek mogu vidjeti i doživjeti tradicionalan duh Grada i okolice.

DEŠA – Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)