Input your search keywords and press Enter.

DEŠA – Dubrovnik slavi 22. rođendan

Humanitarna i mirotvorna ogranizacija Deša – Dubrovnik danas slavi svoj 22. rođendan. Nastala je 1993. s ciljem pomaganja ženama i njihovima obiteljima kako bi se što bolje nosile sa svakodnevnim životnim poteškoćama.

DEŠA je u početku nudila posao terapeutske naravi ženama nakon ratnog perioda, a s vremenom se razvila u organizaciju koja djeluje u brojnim sferama društva nudeći stručno usavršavanje kao i različite projekte samopomoći. Svake godine redovito organiziraju različite aktivnosti poput uskršnjih radionica penganja jaja i pletenja pomi, božićnog sajma i Dana ljute naranče.

Posebna pažnja pridaje se zanatima poput šivanja, tkanja, vezenja, oslikavanja svile. U DEŠINOM sjedištu u prostorijama Lazareta izložene su rukotvorine članica organizacije – tkani i vezeni ukrasni predmeti. DEŠA nudi mogućnost tečajeva stranih jezika (francuski, španjolski, talijanski, njemački i engleski), računalnih radionica, tečajeva tradicionalnih zanata, ali i brojnih javnih predavanja te seminara.

Ono čime se DEŠA – Dubrovnik najviše ponosi, kako ističu na svojoj internetskoj stranici, grupa je projekata pod nazivom “Povratak u život” koji podrazumijevaju težnju za oživljavanjem tehnika svilarstva, ruralnog turizma i Konavala, obnovom tradicionalne mljetske nošnje kao i poticanjem ženskog poduzetništva u turizmu.

DEŠA je usmjerena i na mlađu populaciju pa njezine aktivnosti također podrazumijevaju seminare i tečajeve koji mladim ljudima nude mogućnost stjecanja različitih vještina koje im mogu pomoći pri zapošljavanju i daljnjem obrazovanju.

Tekst: Leona Rašica

Fotografija: DEŠA- Dubrovnik