Input your search keywords and press Enter.

Demonstracija bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za očuvanje čistoće Jadrana

HGK organizira predstavljanje i demonstraciju inovativnih rješenja za očuvanje Jadrana BLUE EVENT 2, koje se održava u sklopu strateškog projekta InnovaMare u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Sveučilišta u Dubrovniku. Predstavljanje će se održati u petak, 29. travnja s početkom u 10 sati u Bistrini (uvala u Malostonskom zaljevu, Laboratorij za marikulturu Sveučilišta u Dubrovniku) u sklopu trodnevne manifestacije Roadshow Dubrovnik.

Prikazat će se i demonstrirati modeli/rješenja primjene morskih tehnologija u okviru Interreg projekata InnovaMare, SeaClear & MARLESS, kao i sustav bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna, robot koji identificira, skuplja i sortira otpad s površine mora i autonomno vozilo koje može mapirati zagušena vodna područja. Tijekom predstavljanja bit će moguće snimati prototipove i demonstracije novih rješenja, a bit će prisutni i predstavnici projekata za sva dodatna pitanja i pojašnjenja.

Plan predstavljanja:
10.00-11.40 Demonstracijske pomorskih tehnologija za sudionike i javnost
11.10-11.40 Uloga DIH-a u inovacijama u akvakulturi
11.40-12.00 Predstavljanje Zajednice prakse za problem otpada u moru DNŽ

Kroz strateški projekt InnovaMare prepoznata je potreba za očuvanjem Jadranskog mora, što uključuje ekosustav dionika i multidisciplinarni pristup uz povezivanje sveučilišta, industrije i kreatora politika, što je i sam cilj ovog projekta koji se provodi unutar Interreg programa Italija-Hrvatska. Jedan od glavnih izazova projekta InnovaMare je povećanje učinkovitosti inovacijskih aktivnosti u područjima plave ekonomije, povećanjem prijenosa znanja unutar područja suradnje. Zajedničkom uspješnom suradnjom partnerskog konzorcija kroz projektne aktivnosti postignuti su vrijedni rezultati. To su razvijeni inovacijski ekosustav InnovaMare koji uključuje Digital Innovation Hub Innovamare i Innovamare inovacijsku platformu. Digitalni inovacijski hub je centralno mjesto inovacijskog ekosustava i omogućuje dionicima da u pravo vrijeme i na pravom mjestu dobiju znanja i resurse kako bi svoje ideje i inovacije što prije doveli do primjene, odnosno tržišta. Zajedno otvaraju prostor za daljnji razvoj prekogranične suradnje u području plavog rasta.

Kroz tri dana Roadshowa Dubrovnik održat će se radionice i prezentacije znanstveno-istraživačkog sektora iz područja morskih tehnologija namijenjene privatnom i javnom sektoru te prezentacija budućih trendova i predviđanja razvoja u ovom području, uz mogućnosti financiranja novih projektnih ideja. Naglasak je upravo na prilici za umrežavanje i to kroz dijalog, prijenos znanja te zajednički razvoj novih projektnih koncepata i uspostavljanje partnerskih konzorcija. Detaljni program Roadshowa dostupan je OVDJE.

ŽKD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)