Input your search keywords and press Enter.

Delegacija grada prijatelja Beyoglua u posjetu Dubrovniku

Peteročlana delegacija grada prijatelja Beyoğlua predvođena gradonačelnikom Ahmetom M. Demircanom boravila je u Dubrovniku proteklog vikenda. Tom prigodom, u nedjelju, 10. srpnja održan je prijem u Uredu gradonačelnika kojem je prisustvovao i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Nj. E. Ahmet Tuta kao i počasna generalna konzulica Republike Turske u Dubrovniku Vesna Miović.

Gradonačelnici Vlahušić i Demircan razgovarali su o bogatim povijesnim vezama Dubrovnika i Istanbula, te o daljnjem unapređenju međusobne suradnje posebice na polju kulture i turizma, ali i o potrebi iznalaženja adekvatnog prostora za otvaranje počasnog turskog generalnog konzulata u Dubrovniku. Istaknut je veliki značaj uspostavljanja cjelogodišnje direktne linije Turkish Airlinesa između Istanbula i Dubrovnika.

Nakon prijema u Maloj vijećnici održan je radni sastanak dvojice gradonačelnika,  gradskih službi i predstavnika turskih kompanija i investitora koji su prisutni u Dubrovniku, a nazočili su mu predstavnici Pucić Palacea, Dogus grupe, Rixos Libertasa, Kent banke i Turskih Airlinesa. Redom su pohvalili suradnju s Gradom i potvrdili izniman interes turskih investitora za ulaganjima na ovom području.

Sastanku se odazvao i dubrovački imam Salkan Efendija Herić, koji je istaknuo kako Grad Dubrovnik svesrdno podupire izgradnju islamskog centra u Gružu, te naglasio priznanje za izniman doprinos razvoju i jačanju raznolikosti vjerskog i kulturnog identiteta, posebice muslimana u Republici Hrvatskoj. Ovo priznanje je gradonačelniku Andru Vlahušiću u Hrvatskom saboru uručio muftija dr. Aziz ef. Hasanović u travnju ove godine.

Podsjetimo, povelja o branimljenju dvaju gradova potpisana je u Beyoğluu u listopadu 2015. godine. Beyoğlu se nalazi u europskom dijelu Istanbula i jedna je od najrazvijenijih općina u cijeloj Turskoj, poznata i kao „biser Istanbula“. Uski diplomatski i drugi odnosi Dubrovnika i Istanbula datiraju još od početka 18. stoljeća. kada je otvoren konzulat Dubrovačke republike u današnjem centru grada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *