Input your search keywords and press Enter.

Dario Harjaček predstavio roman prvijenac koji otvara mnoštvo pitanja

Kazališni redatelj Dario Harjaček koji na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama potpisuje režiju druge dramske premijere, „Pod balkonima“ Ranka Marinkovića, predstavio je festivalskoj publici svoj prvi roman „Sanjica Lacković“ objavljen u izdanju nakladnika OceanMore, sinoć, 5. kolovoza u opuštenoj atmosferi Dubrovnik Beer Factorya. Na predstavljanju su sudjelovali intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski te Saša Božić, pomoćnik za dramski program, koji su u ležernom razgovoru uz predstavljanje romana podijelili svoja iskustva, kao i mišljenje o koleraciji režiranja i pisanja, umjetnosti, odrastanju i mnoštvu drugih tema. Jelena Miholjević, dramska umjetnica, ujedno i Hajračekova supruga, pročitala je ulomak iz romana.

 

Dora Ruždjak Podolski je istaknula kako joj je izuzetna čast što je Dario Harjaček uz režiranje predstave „Pod balkonima“ Dubrovačkim ljetnim igrama omogućio i razgovor o ovom romanu te da se zbog toga osjeća privilegirano. Upitala je Hajračeka niz pitanja, putem kojih su okupljeni mogli saznati više o autoru, ali i djelu.

 

„Vrlo rano sam znao da želim biti pisac. Život se malo poigrao, imao sam blokadu do 30-te godine života, bez obzira što sam cijelo vrijeme gajio želju za pisanjem, nisam ništa mogao napisati. Kroz adaptacije tekstova ušao sam u rutinu pisanja, što me dovelo do stvaranja ovako kompleksne knjige. Pisanje i režiju doživljavam kao dva dijela istog posla“, rekao je Hajraček te s okupljenima podijelio da je „Sanjicu“ počeo pisati prošle godine, završio je u svega četiri mjeseca, a objavljena je u svibnju ove godine. Objasnio je i da pisanje doživljava kao osamljenički posao, dok je teatar nešto posve suprotno. No, i za režiju i za pisanje potrebna je zrelost, a čovjek treba biti uporan i hrabar. „Rodi se esencijalna ideja koja se razvija kroz jezik“, istaknuo je Hajraček, dodavši da je takav slučaj i s njegovim najnovijim projektom u Dubrovniku, gdje je ideju razvio s kolegicom Vedranom Klepicom.

 

Prema riječima autora, glavna tema „Sanjice Lacković“ je uskogrudnost koja proizlazi iz provincijskog stanja uma. Priča je to o troje ljudi različitog klasnog porijekla, a zajedničko im je što su u velikoj potrazi za slobodom, kao i u najtežoj borbi – u borbi sa samima sobom. Lik po kojem je knjiga dobila ime je profesorica koja svojim učenicima daje sposobnost kritičkog razmišljanja, a upravo važnost toga je Hajraček naglasio, rekavši kako je i sam imao takvu profesoricu. „Svi u životu imamo Sanjicu Lacković, čime god se bavila“, zaključila je Dora Ruždjak Podolski. Na samom kraju predstavljanja, autor je istaknuo kako bi volio da knjiga otvori neka pitanja te da je za knjigu najgore to da ne doživi nikakvu recepciju. „Često se događa da stvari zamru prije nego što zažive”, rekao je Hajraček i pozvao sve da pročitaju knjigu. Zvučni zapis sinoćnjeg razgovora u trajanju od gotovo 50 minuta dostupan je na poveznici ovdje.

 

Prvi put se Harjaček festivalskoj publici predstavio 2011. godine Stullijevom „Katom Kapuralicom“. Upravo je Harjačekova Kate, s maestralnom Jelenom Miholjević u naslovnoj ulozi razotkrila mitove Mediterana, ali i upozorila na ono što nas Marinković uči: bez obzira koliko skrivali kulturne simbole, najniži će zajednički nazivnik čovječanstva uvijek biti ljudski otpad. Mediteranom je inspirirana i predstava „Pod balkonima“ Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka te dramatizaciji Vedrane Klepice koja će premijerno na 69. Igrama igrati u parku sveučilišnog kampusa 18., 19., 20., 21. i 22. kolovoza.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)