Input your search keywords and press Enter.

Dani medijske pismenosti

Predavanje prof. dr. sc. Danijela Labaša o izazovima digitalnog okruženja

Uoči obilježavanja Dana medijske pismenosti, a u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u petak 29. travnja s početkom u 19 sati u Saloči od zrcala, prof. dr. sc. Danijel Labaš održat će predavanje pod nazivom “Izazovi digitalnog okruženja: Djeca medija – od ideja do projekata medijske pismenosti”.

U glavnom fokusu predavanja bit će izazovi digitalnog okruženja s naglaskom na izazove nomofobije, fomofobije i ovisnosti te izazovima čitanja u digitalnom dobu. Kao inicijator i voditelj projekta “Djeca medija” što ga na području Hrvatske provodi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, prof. dr.sc. Labaš će s prisutnima podijeliti svoja iskustva u dugogodišnjem planiranju i provođenju programa medijske pismenosti.

„Djeca medija“ projekt je medijskoga odgoja kojim se postiže informacijska i medijska pismenost, posebno djece i mladih. Projekt se provodi od 2010. godine i obuhvaća održavanje interaktivnih predavanja i medijskih radionica po osnovnim i srednjim školama, radijsku emisiju i priloge koji se objavljuju na internetskoj stranici www.djecamedija.org, a namijenjeni su ne samo djeci i mladima, nego i nastavnicima i roditeljima, ali i svima čije je područje interesa upravo medijska pismenost.

Projekt Dani medijske pismenosti organiziran je od strane Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ovogodišnji 5. Dani medijske pismenosti održat će se od 2. do 8. svibnja 2022. godine.

Glavni ciljevi projekta su podizanje svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima, posebno kod djece i mladih.
Program je namijenjen prosvjetnim djelatnicima, stručnim suradnicima, knjižničarima i svim djelatnicima ustanova i udruga koji provode ili planiraju provoditi programe medijske pismenosti.

O voditelju:

Prof. dr. sc. Danijel Labaš izvanredni je profesor zaposlen na Odsjeku za komunikologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje više predmeta s područja komunikologije i novinarstva, semiotike, etike, medijske pedagogije, religije i filma.
Gostujući je profesor poslijediplomskih interdisciplinarnih sveučilišnih studija Komunikologija i Kulturologija Doktorske škole Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, poslijediplomskog doktorskog studija Informacijskih i komunikacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, doktorskog studija novinarstva Sveučilišta u Mostaru, te specijalističkog studija Odnosi s javnošću Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.
Član je Hrvatskog povjerenstva za suradnju s Organizacijom ujedinjenih naroda za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO), Matice hrvatske i Hrvatskoga društva katoličkih novinara.

Član je Hrvatskog povjerenstva za suradnju s Organizacijom ujedinjenih naroda za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO), Matice hrvatske i Hrvatskoga društva katoličkih novinara.
Predsjednik je Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu od 2008. godine i voditelj krovnog projekta „Djeca medija“, te je jedan od organizatora i suvoditelj „Komunikološke škole“ Matice hrvatske.

Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)