Input your search keywords and press Enter.

U prekrasnoj svečanoj atmosferi u Narodnoj knjižnici u Dubrovniku sa znatnim brojem cijenjene publike održali su se Dani Kraljice Teute posvećeni Gjon Gazulliu, darovatelju osobne vrlo bogate biblioteke za osnivanje prve javne knjižnice u Dubrovačkoj republici u 15. stoljeću.

Program svečane akademije posvećen je obilježavanju 550. godišnjice smrti albanskog nacionalnog heroja Skenderbega i Gjon Gazulliju (Ivan Gazulić), astrologu i astronomu albanskog podrijetla koji je obavljao diplomatske poslove za Dubrovačku Republiku i veleposlanika Skenderbega, te oporučno darovao svoju bogatu biblioteku za osnivanje javne knjižnice u Dubrovniku u 15. stoljeću.

U znanstveno kulturnom i programu sudjelovali su poznati međunarodni znanstvenici iz nekoliko zemalja, Budimpešte, Mađarske. Albanije, Švicarske, Kosova i Crne Gore, te povjesničari, umjetnici, glazbenici, glumci, pjevačica iz Kosova i Dubrovnika. Posebno su zasjale izvedbom starogradskih albanskih pjesama ikone albanske klasične glazbe Shpresa Gashi i međunarodno priznata umjetnica solo piana – Ermira Lefort.

Znanstveno kulturna manifestacija počela je s izvedbom performansom plesne grupe Ilirke i dubrovačkih balerina u koreografiji redateljice Shenide Bialli koje su otplesale vladavinu Kraljice Teute. Tijekom programa prikazane su i još dvije plesne performanse i jedan igrokaz o Gjon Gazulliu.

Znatnu pozornost publike privukla je ljepota mladih balerina koje su modernim plesom u kostimima morskih boja dočarale čaroliju valova i slobodu ljepote i otvorenosti Grada Dubrovnika kozmopolitske metropole.

Program je otvorila direktorica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović, poželjevši dobrodošlicu svim uvaženim gostima iz hrvatskih i albanskih institucija i veleposlanstava i počasnog albanskog konzula Ivana Gjurašića. Među mnogobrojnim gostima bili su i predstavnici Grada Dubrovnika, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, kao i predstavnici albanaca iz Dubrovnika te značajnih neprofitnih udruga iz Dubrovnika i veliki broj medija. Značajan trenutak obilježen je igranom performansom, čitanjem oporuke Gjon Gazullia koju je izveo Marko Kriste u pratnji dva dubrovačka gospara.

Portret Gjon Gazzulia od mesinga predala je predsjednica Kraljice Teute gospođa Shenida Bialli Narodnoj knjižnici u Dubrovniku ravnateljici Jeleni Bogdanović sa željom da se portret postavi na vidljivo mjesto knjižnice ili da se ubrzo napravi bista Gjon Gazullia, astronoma i humanista albanskog porijekla iz 15. stoljeća, mjesto na kojem bi se skupljali svjetski znanstvenici jednom godišnje i slavili njegovo veliko ime u znanosti.

Tom prigodom gospođa Bialli ekskluzivno je objavila da nagradu Kraljice Teute koja se dodjeljuje predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, kao uspješnoj hrvatskoj predsjednici za njegovanje i dobrosusjedskih odnosa te promicanje i pomaganje u integraciji Kosova i Albanije u NATO i EU.

„Dani kraljice Teute“ održavaju se 14. godinu zaredom, a ovogodišnji program organiziraju Klub albanskih žena hrvatske “Kraljica Teuta”, Dubrovačke knjižnice te Savjet za nacionalne manjine RH uz potporu Veleposlanstva Republike Albanije u RH; Veleposlanstvo Republike Kosova u Zagrebu; Konzulat Republike Albanije u Republici Hrvatskoj i Top Event Dubrovnik.

Posebno zanimanje je bilo za izlaganje sveučilišnih profesora, doktora iz Budipešte prof. dr. Ahmet Musa, prof. dr. Etleva Lala i Zoran Perović, koji su iznjeli do sada nepoznate podatke o Gjon Gazulliu, njegovom darivanju bogate biblioteke za osnivanje prva javne knjižnice u Dubrovniku, kao i do sada neviđenih rukopisa Skenderbega koji su očuvani u Državnom arhivu Dubrovnika.

Gospođa Bialli u svome izlaganju navela je kako vrlo malo ljudi zna da je u biti najstarija albanska upravo u Dubrovniku koja je doselila prije 600 godina. U toj skupini izbjeglih albanskih aristokratskih obitelji bila je također i obitelj Gjon Gazullia koji potiče iz Grada Skadra – Albanije, te se pretpostavlja da je i rodni grad Kraljice Teute. Gjon Gazulli potječe iz jedne aristokratske plemićke obitelji koji su ostavili duboke tragove u Dubrovačkoj republici – Ragusi, kao vrsni intelektualci i konzuli.

U čast Gjon Gazzulia poznata albanska međunarodna glazbenica iz Geneve Ermira Lefort izvela je pjesmu staru 600 godina koja govori o tuzi arbanaških kršćanskih prognanih obitelji koji su morali napustiti Albaniju zbog Osmanskog carstva. Nostalgična izvedba izazvala je velike emocije kod gledatelja u dvorani Saloči od zrcala. Također izvrsnom interpretacijom pjevačica i ikona albanske klasične glazbe pjevačica Shpresa Gashi s pijanisticom Emirom Lefort izazvale su veliki aplauz i oduševljenje.

Posebno treba navesti da su na ovoj svečanoj manifestaciji došle predstavnice iz međunarodnog Kluba albanskih žena Kraljice Teute kako bi podržale ovu prekrasnu suradnju dviju država i slavile ime Gjon Gazzulia u jubilarnoj godini Skenderbega te podržale predsjednicu Kraljice Teute za predaju nagrade Kraljica Teuta predsjednici Republike Hrvatske.

Program je završio s plesnom grupom Ilirki koje su pokazale moderniziranu albansku nošnju i otplesale Bareshu kompoziciju poznatog kosovskog kompozitora Rexha Muliqa u izvedbi etno Baresha instrumental – Hoti. Svečanu akademiju su dodatno obogatili poznati dubrovački, pijanistica Helena Tomašković i violončelist Adrian Ivičević, kao i dubrovačka glumica Tajana Martić iz kazališne družine Kolarin, koja je izvela monolog Kraljice Teute.
Na spajanju dviju kultura i oživljavanju povijesnih istaknutih ličnosti dvaju naroda potrudili su se voditelji Kraljice Teute – redateljica i dugogodišnja novinarka HRT-a Shenida Bilalli i TOP EVENT Dubrovnik, predvođenom Markom Kriste.

Marko Kriste
TOP EVENT Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *