Input your search keywords and press Enter.

DANI ARHITEKATA 6.0

Dubrovnik, Studentski dom Akademis Dubrovnik i Dubrovnik Palace Conference Hotel 5*, 7. – 9. travnja 2022.

HKA i UHA organiziraju ‘Dane arhitekata 6.0’ koji će biti održani od 7. do 9. travnja 2022. godine u Dubrovniku, s namjerom obilježavanja Mjeseca arhitekture u kojem svoj Dan održava i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te se dodjeljuju Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Nastavljajući tradiciju Dana arhitekata kao centralnog mjesta gdje se prezentiraju i raspravljaju značajne teme za rad arhitekata u Hrvatskoj i okruženju Europskog gospodarskog prostora pa i šire, ove Dane arhitekata 6.0 Hrvatska komora arhitekata organizira u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata s nastojanjem objedinjavanja struke i tema važnih za nju.

Otvaranje će biti u nagrađenom Studentskom domu Akademis u Dubrovniku autora Tina Svena Franića, Ane Martinčić Vareško i Vanje Ristera, a glavni program će se održati u Dubrovnik Palace Conference Hotelu 5*.

Program Dana će se kao i do sada sastojati od plenarnih predavanja, prezentacija i okruglih stolova, ovoga puta u hibridnom obliku – online i uživo – sva stručna događanja prenosit će se virtualnom vezom te će se sudionici moći pridružiti i na taj način za programski dio predavanja i panela.

Na programu otvaranja pozdravne govore će održati predsjednica HKA Rajka Bunjevac, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Tomislav Petrinec, Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivan Paladina i predsjednica Vijeća arhitekata Europe (ACE) Ruth Schagemann.

U BLOKU 1 naziva Život nagrađene arhitekture projektanti Studentskog doma Tin Sven Franić, Ana Martinčić Vareško i Vanja Rister predstavit će tu zgradu predavanjem i stručnim razgledom. Prije toga će Mirko Buvinić, arhitekt zagrebačkog ureda x3m, koji je bio predsjednik Ocjenjivačkog suda arhitektonskog natječaja, dati svoje viđenje tijeka natječaja, a Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik predstavit će život Doma u zadnjih godinu dana, od kada se koristi.

U BLOKU 2, koji će biti održan u Conference Palace Hotela 5*, nastavljamo s temom Autorskog prava u arhitekturi, gdje će Romana Matanovac Vučković, koja je jedna od autorica Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, predstaviti novi Zakon u svijetlu arhitektonske djelatnosti, a pridružit će se i panelu koji slijedi, a na kojem će sudjelovati još i Marija Vlaho, te Davor Trupković, glavni konzervator pri Ministarstvu kulture i medija. Moderator Roman Šilje, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata dat će i uvodni pregled.

BLOK 3 pod nazivom Suvremena arhitektura u Hrvatskoj i svijetu govorit će Mia Roth i Tonči Čerina iz ureda roth i čerina o zadnjoj realizaciji Bestijarija u Lonjskom polju, a Marie Pirard iz briselskog ureda AgwA predstavit će rad tog ureda, koji je baziran na rekonstrukcijama i revitalizacijama.

Sljedeći dan, 8.4.2022. u prijepodnevnim satima u Conference Palace Hotelu 5* nastavlja se program s BLOKOM 4 pod nazivom Urbana obnova, ponovno korištenje i New European Bauhaus, na kojem će izlaganja imati Miran Gajšek, voditelj Odjela za uređenje prostora grada Ljubljane, Julije Domac, ravnatelj REGAE-e, te Iva Letilović i Igor Pedišić iz zadarskog ureda LetilovićPedišić, koji će predstaviti rekonstrukciju Providurove i Kneževe palače u Zadru.
Marjan Pipenbaher, projektant Pelješkog mosta, dat će pregled o samom mostu, kojega će dan kasnije i predstaviti na licu mjesta.

BLOK 5, koji je ujedno i zadnji koji se održava u hotelu, pod nazivom Drugi o arhitekturi, prezentirat će dvije grupe panellista. Prva grupa, pod nazivom Arhitektura i mediji, ugošćuje Janu Vukić, sociologinju s FFZG-a, Zorana Vitasa, novinara Večernjeg lista, Korana Sutlić, novinarka Jutarnjeg lista, Andriju Rusana iz ORIS Kuće arhitekture te Ivana Dorotića iz portala Vizkultura. Oni će pokušati ukazati na ulogu prisutnosti arhitekture i arhitektonskih pitanja u medijima.
Sljedeći panel, pod nazivom Drugi o nama, ugošćuje gradonačelnike Koprivnice Mišela Jakšića, Splita Ivicu Puljka, Karlovca Damira Mandića i Dubrovnika Matu Frankovića, koji bi se u raspravi dotakli teme arhitekture u lokalnim zajednicama. Uvodno slovo dati će ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Bojan Linardić.

Kasnije tog dana slijede tri stručna izleta na Srđ, na predziđe dubrovačkih zidina i hotelski kompleks Kupari, a sve u sklopu BLOKA 6 Razgledavanje grada uz stručno vodstvo.

Za subotu 9.4.2022. predviđen je stručni izlet na novoizgrađeni Pelješki most, koji će povezati kopno i poluotok Pelješac, a predstavlja vezu prema južnoj Hrvatskoj. Vodstvu će prisustvovati i projektant mosta Marjan Pipenbaher.

Voditeljica Dana arhitekata 6.0 je Daniela Trbović.

Više o Danima arhitekata 6.0 preuzmite na poveznici: https://dani.arhitekti-hka.hr/o-danima/, o programu na poveznici: https://dani.arhitekti-hka.hr/program/, te o predavačima https://dani.arhitekti-hka.hr/predavaci/.

S obzirom na epidemiološku situaciju i ovogodišnji će se Dani arhitekata 6.0 odvijati pod posebnim epidemiološkim uvjetima, koje osigurava organizator u najtješnjoj suradnji s epidemiolozima i Stožerom civilne zaštite.

Kako nam epidemiološke mjere za sada još uvijek ograničavaju broj sudionika na skupovima, ljubazno Vas molimo da nam najavite Vaš dolazak na sljedeće kontakte: dani@arhitekti-hka.hr i/ili 01/5508-410.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.