Input your search keywords and press Enter.

Danas počinje vrijeme došašća ili adventa

Danas počinje došašće ili advent (lat. adventus – dolazak), razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini pripreme za blagdan Božića, što je ujedno početak crkvene godine.

Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine, osim kod istočnih vjernika kojima počinje 1. rujna. U zapadnom kršćanstvu, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca, na Badnjak. U Rimokatoličkoj Crkvi u došašću prevladava ljubičasta boja u liturgiji, a čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije.

U došašću se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac sa četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje u došašću. U ovom vremenu prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. U prvom dijelu došašća, do 16. prosinca, vjernici se pripremaju za slavni Kristov dolazak, dok se u drugom dijelu, do 24. prosinca, pobliže pripremaju za Kristov rođendan. U došašću su svakog jutra zornice koje imaju pokornički značaj.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *