Input your search keywords and press Enter.

Proslava blagdana sv. Vincence u Blatu započela je uoči samog blagdana u srijedu, 27. travnja. U procesiji od župnog ureda do crkve Svih svetih nosile su se moći sv. Vincence nakon čega je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolita, otvorio Vrata milosrđa koja se otvaraju povodom izvanrednog Jubileja milosrđa. Moći su nosili članovi Bratovštine sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Bratovštine Svih svetih.

Nakon otvaranja Vrata milosrđa nastavljena je misa koju je predvodio mons. Hočevar a koncelebrirali su don Željko Kovačević, župnik i dekan Korčulanskog dekanata, don Aleksandar Kovačević, kancelar Beogradske nadbiskupije, i drugi svećenici dubrovačke biskupije.
Propovijedao je don Aleksandar Kovačević. Na početku homilije vjernicima je objasnio značenje Vrata milosrđa, osvrnuvši se tako na evanđelje iz Nedjelje Dobroga Pastira u kojem stoji kako je Isus rekao:’ Ja sam vrata i tko kroz mene ulazi nalazi spasenje’. Rekao je kako smo krštenjem postali ne samo kršćani nego i Kristovi, te da se svaki put kad prođemo kroz Vrata milosrđa trebamo prisjetiti svog krštenja i kršćanskog života u koji stupamo kroz vrata Isusa Krista.
Don Aleksandar poručio je vjernicima kako su mučenici najveći domet ljudskog postignuća jer su dali cijeli život za Krista, a zauzvrat dobili onaj pravi i vječni. „Ući u smisao pravoga života znači ući u smisao Isusa Krista kroz njegov život i kroz njegovo poslanje, a to je moguće samo pomoću odricanja. Skupimo snagu Duha Svetoga i svjedočimo smisao pravoga života, a to je živjeti za druge, baš kao što je živjela i sv. Vincenca“, zaključio je propovjednik.
Na sam blagdan sv. Vincence u četvrtak, 28. travnja, u 18 sati započet će središnja svečanost procesijom s moćima sv. Vincence nakon čega će uslijediti koncelebrirano misno slavlje ispred zvonika koje će predvoditi beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar.

Tekst: N. S.
Fotografije: Marin Baničević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *