Input your search keywords and press Enter.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Danas se diljem Hrvatske obilježava 24. obljetnica sloma obrane i okupacije grada Vukovara i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Bilo je to 87 dnevna opsada hrvatskog grada od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

U bitci je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi. 8. studeni, s vremenom je postao mjesto sjećanja, pijeteta i hodočašća koji među Hrvatima zauzima posebno i jedinstveno mjesto u povijesti. Diljem Hrvatske građani pale svijeće kako bi odali počast poginulim braniteljima i civilima. Brojni Dubrovčani otišli su na Križni put i Kolonu sjećanja koju ove godine predvode članice i članovi Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata sa pripadnicima 204. Vukovarske brigade i braniteljskim udrugama grada Vukovara.

Iako je bitka bila značajan i simbolički gubitak za Hrvatsku, koja nije povratila kontrolu nad gradom do 1998. godine, to je, također, bila pobjeda, koja je koštala JNA i pomogla da Hrvatska dobije međunarodnu potporu za svoju neovisnost.

Dubrovacki.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *