Input your search keywords and press Enter.

Dan državnosti Republike Hrvatske u Milanu obilježen u znaku Dubrovnika

 

Središnja svečanost u Milanu povodom 25. obljetnice bilateralnih diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske republike te Dana državnosti Republike Hrvatske održana je u utorak navečer u milanskoj palači Seicentro.

 

Dubrovnik je bio u središtu bogatog cjelodnevnog kulturno-umjetničkog programa i to kroz prizmu života i stvaralaštva dvojice znamenitih Dubrovčana – znanstvenika i diplomata Ruđera Boškovića i komediografa Marina Držića, rođenih Dubrovčana koji su značajan dio svog rada ostvarili u Italiji, ali i kroz sudjelovanje brojnih dubrovačkih ustanova u kulturi i umjetnika, između ostalih Doma Marina Držića, Umjetničke galerije Dubrovnik, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Kazališta Marina Držića.

Nakon što je ispred crkve Santa Maria Podone u centru Milana u utorak ujutro svečano otkrivena spomen ploča Ruđeru J. Boškoviću, i to u godini kada obilježavamo 230. godišnjicu smrti ovog velikog astronoma, fizičara i diplomata, središnji dio svečanosti priređen je u milanskoj palači Seicentro, a pred brojnim uzvanicima i gostima iz obje države Republika Hrvatska i Grad Dubrovnik predstavljeni su u punom književnom, glazbenom, dramskom i likovnom izričaju.

U ime Grada Dubrovnika prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, dok je u ime Turističke zajednice Grada Dubrovnika pozdravni govor održala direktorica Romana Vlašić. Prisutne je pozdravila i generalna konzulica Republike Hrvatske u Milanu Iva Pavić.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić kazala je kako je ovo važan dan za gradnju prijateljskih odnosa i suradnje između dva grada i dvije susjedne zemlje. Uputila je zahvalu Generalnom konzulatu i Generalnoj konzulici Pavić na inicijativi te Gradu Milanu na pokroviteljstvu ove svečanosti. -„ Dubrovnik je kroz svoju dugu i bogatu povijest iznjedrio mnoge velikane, a osim u diplomaciji, trgovini i pomorstvu Dubrovačka republika dala je i slavne umjetnike, pjesnike, među njima najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića, ali i znanstvenike svjetskog glasa poput Ruđera Boškovića“, rekla je zamjenica Tepšić. Istaknula je da je Grad Dubrovnik ponosan što ima priliku prezentirati djelić svoje bogate kulture putem dubrovačkih umjetnika: glazbenika, slikara, glumaca koji su nastupili u Milanu.

„Predstavljajući Dubrovnik u Milanu, avangardnoj talijanskoj metropoli, želimo svjedočiti bogate kulturne odnose koje su tijekom stoljeća postojali između Hrvatske i Italije i koje se danas potvrđuju u europskoj dimenziji – čuvar ideja jedinstva, uzajamnog razumijevanja i trajnog prijateljstva među naša dva naroda. Zbog svega toga, čvrsto sam uvjerena da i danas među nama postoje nove mogućnosti uzajamne suradnje, posebno na ekonomskom, znanstvenom i kulturnom planu“, rekla je generalna konzulica Iva Pavić.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra, dok je u dramskom dijelu izveden prizor iz Držićeve komedije „Skup“ i scenski nastup učenika Gimnazije Dubrovnik naziva „Kratak dijalog između dva velika uma Marina Držića i Ruđera Boškovića“. U sklopu programa otvorena je izložba akademskog slikara Tonka Smokvine „Nemir“ te je upriličeno predstavljanje talijanske verzije knjige „Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke republike“ autora Stjepana Špoljarića.

Predstavljena je suradnja između Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, u kojoj se i danas čuvaju tri vrijedna izdanja Držićevih djela, a koja se ogleda upravo u posudbi tih djela i njihovom izlaganju u Dubrovniku. Povodom 450. obljetnice njegove smrti, o najvećem hrvatskom komediografu, posudbi raritetnih izdanja i skorašnjem posjetu Dubrovniku govorili su ravnateljica milanske nacionalne knjižnice Maria Goffredo, ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić i odvjetnik Cristiano Pambianchi iz Milana, istinski prijatelj Dubrovnika i Hrvatske.

Gospodinu Pambianchiju odlikovanje Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u području kulture uručili su Renata Margaretić Urlić iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Nj. E. Damir Grubiša, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji.

Uz opipljive i trajne znakove ovog događaja u Milanu – spomen ploču posvećenu Ruđeru J. Boškoviću i knjigu diplomata Stjepana Špoljarića – izložbe Tonka Smokvine i ilustratorice Andreje Petrlik Huseinović ostat će otvorene do 3. srpnja te tako biti dostupne široj javnosti za razgledanje i upoznavanje s Hrvatskom, Dubrovnikom i našom kulturom.

Program u Milanu završio je turističkom i enogastronomskom prezentacijom Grada Dubrovnika – Grad za sva godišnja doba – u organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Petar Ipšić
Viši stručni suradnik za informiranje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *