Input your search keywords and press Enter.

Dalibor Martinis: Vječna vatra gnjeva

Akciju-instalaciju „Vječna vatra gnjeva” Dalibor Martinis izveo je u Mokošici kao projekt iregularnog privremenog spomenika u formi paljenja olupine automobila.

Projekt „Vječna vatra gnjeva“ komemorira/generira čin pobune koji se zbiva na marginama velikih gradova i u pravilu se iskazuje paležom automobila” objašnjava Martinis svoj rad.

Zapaljeni automobil kod građanina pobuđuje osjećaj nelagode jer izaziva asocijaciju na nezadovoljstvo onih drugih (različitih), a protiv vrijednosti koje smatra svojim civilizacijskom dosegom, pa je takav čin ponajprije spomenik nesposobnosti društva da se održi kao univerzalna vrijednost. Posljednjih godina izvedena u Ljubljani, Grazu, Zagrebu i Subotici, „Vječna vatra gnjeva“ zapaljena je u subotu, 16. siječnja 2016. u Mokošici pred okupljenim stanovnicima, pripadnicima Torcide Mokošica i predstavnicima medija. Javni razgovor s umjetnikom na ovu temu održao se jučer, 17. siječnja 2016. u 12 sati u Lazaretima.

Ovom prilikom Ured za pripremu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kuture posebno zahvaljuje stanovnicima Mokošice na strpljenju i pomoći pri realizaciji ove umjetničke instalacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.