Input your search keywords and press Enter.

Cvjetnica, Veliki tjedan, Uskrs

Na Nedjelju muke Gospodnje (Cvjetnicu), 29. ožujka u 10 sati ispred crkve Sv. Vlaha dubrovački biskup mons. Mate Uzinić blagoslovit će maslinove grančice, a potom će svi sudionici obreda u procesiji poći do dubrovačke katedrale gdje će se nastaviti euharistijsko slavlje s pjevanjem Muke.
Na Veliku srijedu, 1. travnja u 18 sati Misu posvete ulja na kojoj će koncelebrirati svećenici i redovnici iz cijele biskupije, predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na toj misi oni će obnoviti obećanja koja su dali na ređenju. Također će u obredu biti blagoslovljena i posvećena ulja za sakramente koji će se tijekom sljedeće godine dijeliti vjernicima.
Na Veliki četvrtak, 2. travnja Misu Večere Gospodnje dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodit će u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 18 sati. Na ovoj misi biskup će oprati noge dvanaestorici ‘apostola’.
Na Veliki petak, 3. travnja obredi Velikog petka počinju u 18 sati u dubrovačkoj katedrali, a predvodit će ih biskup Mate Uzinić. Nakon obreda vjernici će se u procesiji, u kojoj se nosi relikvija Isusovog križa koja se čuva u Moćniku katedrale, uputiti ulicama Grada pjevajući korizmene pjesme i moleći za blagoslov ljudi i Grada.
Na Veliku subotu, 4. travnja Vazmeno bdijenje u dubrovačkoj katedrali počinje u 21 sat i predvodi ga dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.
Bdijenje se sastoji od više obreda: Službe svijetla, Službe Riječi, Krsne službe i Euharistijske službe.
Posebno je dojmljiva Služba svijetla na početku bdijenja koja se odvija u mraku. Na ulazu u katedralu biskup blagoslivlja oganj te se od njegovog žara pali velika uskrsna svijeća. Potom svećenik kroz crkvu, koja je i dalje u mraku, nosi veliku uskrsnu svijeću i zaustavlja se na tri mjesta pjevajući: „Svijetlo Kristovo!“ Narod, također pjevajući, na to odgovara „Bogu hvala!“ Vjernici onda pale svoje male svijeće s plamena uskrsne svijeće, dijeleći taj plamen jedni drugima. Cijela crkva tako bude većim dijelom u mraku osvijetljena s malim upaljenim svijećama u rukama sudionika, a procesija dolazi do svetišta. Slijedi pjevanje prekrasnog hvalospjeva uskrsnoj svijeći u kojem se, uz ostalo, pjeva: „Ovo je noć kada je Krist raskinuo okove grijeha i kao pobjednik od mrtvih ustao. Jer ništa nam ne bi vrijedilo rođenje, da nismo dobili otkupljenje.“
Slijede čitanja, pjevanja psalama i molitve Službe Riječi i dalje u polumraku. Početnim stihom „Slava Bogu na visini“ pale se sva svjetla, počinju zvoniti crkvena zvona koja nisu zvonila od večeri Velikog četvrtka, a orgulje zasviraju u svoj jačini – u znak Kristova uskrsnuća.
Nakon evanđelja i homilije slijedi Krsna služba u kojoj se blagoslivlja voda i vjernici, s ponovo upaljenim svijećama, obnavljaju krsna obećanja.
Svečana euharistijska služba slavi se na ponovo pokrivenom i uređenom oltaru. Na kraju mise pjeva se „Kraljice neba, raduj se!“
Na Uskrs – Nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega, 5. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavit će svečanu euharistiju u katedrali u 10 sati.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije