Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž, na poziv Kelly Craighead, predsjednice i direktorice udruženja Cruise Lines International Association (CLIA), sudjeluju na najvećoj svjetskoj konferenciji posvećenoj cruise industriji „Seatrade Cruise Global“, koja se od 25. do 28. travnja održava u Miamiju.

U sklopu službenog posjeta gradonačelnik je održao sastanak s predsjednicom CLIA-e na kojem je dogovoren daljnji nastavak partnerske suradnje, a koju je i sama predsjednica Craighead istaknula kao model uspješnog upravljanja destinacijom i angažmana s lokalnim zajednicama i tijekom svog uvodnog obraćanja na otvaranju konferencije koja okuplja preko dvije tisuće sudionika. Naime, prvi sporazum kojeg je CLIA sklopila s jednim gradom bio je upravo Dubrovnik, a suradnja je rezultirala brojnim značajnim pozitivnim promjenama po pitanju upravljanja i uspostave održivog turizma od dnevnih limita u broju istovremenih dolazaka brodova, uvođenju cruise taksi do povećanja kvalitete pružene usluge posjetiteljima kako onima koji dolaze s brodova na kružnim putovanjima tako i svim drugim gostima zbog manjih gužvi.

Na sastanku je dogovoreno i kako će ovo međunarodno udruženje biti savjetodavni partner Gradu Dubrovniku prilikom planiranja izgradnje novog cruise terminala što je od iznimne važnosti za Grad budući se upravo na ovom projektu bazira budućnost kruzing turizma. Realizacijom ovog projekta Dubrovnik bi zauzeo važno mjesto na karti homeport  gradova, a značajno bi se povećala i mogućnost razvoja različitih gospodarskih grana. Gradonačelnik je posjetio i terminal Royal Caribbeana u Miamiju koji predstavlja primjer dobre prakse budući je Terminal u punoj operaciji od kraja 2018. godine i od tada do danas bilježi visoke ocjene klijenata za pruženu uslugu.

U sklopu ovog dvodnevnog posjeta, na prijedlog doministrice američkog Ministarstva trgovine Marise Lago, koja je nedavno boravila u Dubrovniku, gradonačelnik Franković i pročelnica Raguž posjetili su i Wynwood Art District, kulturno i kreativno središte Miamija. Popularno okupljalište mladih i dom niza galerija i muzeja jedan je od najvećih street art kompleksa takve vrste na svijetu te može poslužiti Gradu Dubrovniku kao ogledni primjer transformacije i oplemenjivanja industrijskog prostora prilikom osmišljanja dijela društvene ponude u kompleksu TUP-a.

Također, danas u poslijepodnevnim satima u okviru konferencije gradonačelnik Franković dat će intervju za seriju CLIA CURRENTS Live Videos producenta Mike Fausta na temu partnerstva Grada s CLIA-om i dionicima industrije kružnih putovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)