Input your search keywords and press Enter.

Četvrti Dubrovnik Film Festival: Jugo

Bijeli brod plovi kroz noć prema Gružu, osvijetljen poput omanjega grada, i čini se posve stabilnim iako je more valovito, a nebo nad njim u pedeset nijansi sive. Sfumato ružičasta traka, koja bi trebala svjedočiti o sunčevu izlasku, izgubila se u trenu. Kažu da nas čeka oko 19 vani, a 21 u moru (valjalo bi zaroniti), ali oko šest ujutro su na ekranu mog televizora, na informativnoj traci sa strane, bili oblaci iz kojih je lijevalo, a sada su samo oblaci, pa će možda kiša ipak izostati. Da je jučer potapalo svjedoči i jedna od prvih vijesti na jutarnjem BBC-iju, s dramatičnim snimkama poplavljenog Dubrovnika.

U srijedu su održana prva događanja na radionicama animiranog (Sandri i Hrvoju pridružila se i Jasminka, a sve se odvijalo u Gimnaziji Dubrovnik), igranog i dokumentarnog filma te film noira (sve u Lazaretima), a u kinu Sloboda i projekcije za učenike osnovnih škola koji biraju, po svome mišljenju, najbolji animirani film iz službene konkurencije. Sve je održano i u četvrtak, uz novu radionicu filmske maske, u Lazaretima i Školu u kinu, koja traje u kinu Visia, a bit će i danas.
Na svečanom su otvaranju troje glavnih organizatora, koordinatora i za sve odgovornih ponovili kako ih sve to silno veseli. Đive naglašava kako je ove godine mnogo više mladih autora prepoznalo DUFF kao mjesto gdje žele predstaviti svoje radove (prijavljeno ih je više od 250), Igor da je sjajan festival, kakav je sigurno Dubrovnik Film Festival, onaj koji prikazuje i najbolje filmove, što je odlika vrhunskih, koji ih prikazuje cijelo obilje, to su veliki festivali, koji privlači sve više sudionika, što čine popularni, a DUFF je sjajan jer je već vrhunski, popularan i na lokalnoj i na međunarodnoj sceni, no intencija je dalje širenje i na azijski i afrički dio Mediterana, dok Miro samo želi svima dobar provod i sjajne rezultate. Što ćeš više!

Sudionike osim službenih projekcija i obilja radionica čekaju i organizirani obilazak grada ali i izlet na Lokrum koji će biti dodatna prilika za međusobna upoznavanja, autorske i druge razgovore, možda i neke poslovne dogovore, a svakako za početke novih i obnove starih prijateljstava. Tome će svakako pridonijeti i rock party (kojem se, tko zna zašto, neki youth revival valjda, najviše raduju stariji, mada nam se čini da ni mladi nemaju baš ništa protiv) koji se večeras organizira u Lazaretima. Nastupa rock bend JASRKIIGRKI iz Dubrovnika, koji povremeno mijenjaju ime u Feredon. Pod prvim imenom sviraju obrade rock klasika, a pod drugim izvode vlastite stvari. I još nastupa bend Motar, za kojega kažu da je sjajan spoj mladosti i iskustva, a jedan će član ove večeri proslaviti na pozornici svoj pedeseti rođendan!

Prva je projekcija donijela jedanaest filmova, u rasponu od djela iz Bosne i Hercegovine, Grčke ili Španjolske do domaćih autora iz Čakovca, Dubrovnika i Varaždina. Početak obećava!

A Dubrovnik? Jedni ga otkrivaju po prvi put, poput naše članice žirija koja je doletjela u zadnji čas (tako je moralo biti), i sve one djece koja ga gledaju zažarenih očiju, stalno pronalazeći nešto začudno i prekrasno (a tek su na početku, i čeka ih obilje novih spoznaja i divota), drugi se vesele svom tko zna već kojem dolasku pa ponovo prolaze starim stazama radujući se baš kao da je prvi put.

I zbilja, valja stati na Porporelu, na sami vrh, osjetiti kako te po licu ljube kapi morskih valova, pogledati ispred i iza sebe, i znati da si tu, kod kuće.

Duško Popović
hfs.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *