Input your search keywords and press Enter.

Četiri scenarija za sastav nove vlade: MOST ključan

Koja god politička opcija, lijeva ili desna, pokuša formirati vladu morati će pridobiti zastupnike MOST-a.

Naravno, postoji i mogućnost formiranja manjinske vlade, ali bila bi to izrazito nestabilna izvršna vlast koja se, vjerojatno, ne bi održala dulje vrijeme.

Isto tako su nerealne ideje prema kojima bi Božo Petrov mogao postati mandatar – MOST je postigao odličan rezultat, ali to je ipak trostruko manje zastupnika nego što imaju Domoljubna koalicija i Hrvatska raste.

Petrov će biti važan političar, međutim on nema argumente da postane predsjednik vlade. U sadašnjoj situaciji postoje četiri moguća raspleta, a oni su pobrojani u tekstu. Zapravo ima i peti, no to je prljava mogućnost kupovanja nekih zastupnika MOST-a kako bi se došlo do saborske većine, ali taj scenarij još ne želimo razmatrati.

1. scenarij:

Ako je još prije dva dana Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a, kandidate MOST-a opisao kao amatere koji nisu za vođenje državne politike, sada su nastupile potpuno drukčije okolnosti.

Tomislavu Karamarku i HDZ-u za formiranje vlade potrebna je podrška Bože Petrova i njegovih zastupnika. U tom slučaju, Karamarku ne bi trebali glasovi Bandićeve liste, manjskih zastupnika ili HDSSB-a. Pobornici saveza HDZ-MOST podsjetit će na tajni sastanak Petrova i Karamarka u proljeće kao i podatak da je gradonačelnik Metkovića po svjetonazoru konzervativac. Problem je taj što je to jedina međusobna poveznica jer Petrov i suradnici su u kampanji zagovarali smanjenje lokalne samouprave i broja zapslenih u javnim službama, a tome nisu skloni u HDZ-u.

Ali da u HDZ-u nisu neskloni koaliciji s Petrovom potvrdio je Željko Reiner. „Most ima značajan rezultat, to je jedan skup različitih osoba koji imaju različite poglede. Neki od njih su respektabilne osobe koje imaju slične stavove kao mi. Ja bih rekao prvenstveno da ćemo sačekati rezultati koji će još jasnije pokazati pobjedu HDZ-a”, rekao je Reiner.

Potvrda je došla i od Gordana Jandrokovića: „Razgovarat ćemo sa svima koji žele promjene u Hrvatskoj. Dosta stranaka govori o reformama, na tom tragu ćemo tražiti suradnju. Most je ostvario respektabilan rezultat, trend je to pokazao. I sa njima ćemo rezgovarati. Most je vodio jednu dobru kampanju, fokusirali su se na birače koji nisu ni za HDZ ni za SDP“.

Minimalni uvjet koji HDZ može ponuditi bilo bi nekoliko ministarstava i hodogram prema kojem bi Karamarkova vlada ispunila zahtjeve koji stižu iz MOST-a. U tom slučaju, Hrvatska će dobiti konzervativnu, ali prilično stabilnu vladu koja će s vremenom privući još neke manjinske kao i zastupnike manjih stranaka.

2. scenarij:

Ivan Vrdoljak eksplicitno je najavio što bi po njegovom mišljenju trebao poduzeti Zoran Milanović: “Velika koalicija je Hrvatska raste i MOST. Idemo napraviti tu koaliciju i provesti reforme i napraviti bolju Hrvatsku. Predsjednik vlade će to komunicirati na toj razini, a ja sam još tijekom kampanje imao s kolegama kontakte da vidimo što je dobro napraviti za Hrvatsku. Neslužbeno, a sad ćemo krenuti u službene razgovore“, sugerirao je Vrdoljak u izbornoj noći.

Zoran Milanović za formiranje svoje nove vlade računa na IDS i većinu zastupnika nacionalnih manjina. Ali i Milanoviću je u svakoj varijanti potreban savez s MOST-om. U SDP-u su u izbornoj noći najavljivali da su Petrovu spremni ispuniti većinu zahtjeva, recimo ukidanje određenog broja općina i županija kao i popravljanje situacije u pravosuđu. Usto, drže kako je Božo Petrov civilizirani konzervativac koji je nedavno podržao vladu kada je odbila na granicu postaviti žicu zbog izbeglica, a također je javno podržao prava članova istospolnih zajednica. Drugim riječima, svjetonazorske razlike ne bi trebale biti prepreka savezu Milanović-Petrov.

Računa se i kako bi Drago Prgomet lakše surađivao s vladom lijevog cetra nego s Karamarkom koji ga je izbacio iz HDZ-a.

Ovdje bi mogao biti problem ako Milanović neće biti spreman na duboke rezove koje traži MOST. Ako hoće, mogli bi formirati solidno stabilnu vladinu koaliciju.

Uostalom to je Zoran Milanović eksplicitno naznačio u postizbornoj poruci kada se obratio MOST-u: „Pozivam sve one koji žele reforme, koje će Hrvatsku pametno, dozirano i inetelignetno voditi, da nam se pridruže. Ne postavljamo uvjete. Sada vidimo da se pojavila politička snaga koja želi reforme i pozivam ih da to napravimo zajedno“.

3. scenarij:

MOST nije klasična, a kamoli koherenta stranka i pitanje je hoće li svi njihovi zastupnici djelovati disciplinirano. Moguće je da neki budu za koaliciju s HDZ-om, drugi za SDP, a treći protiv bilo kakve suradnje s drugim strankama. Ako bi ekipa koju predvodi Petrov odbacila suradnju i s desnim i lijevim blokom, otvorio bi se put raspisivanju novih prijevremenih izbora, a tada bi važnu ulogu dobila Kolinda Grabar Kitarović.

Ustav propisuje kako predsjednica Republike, mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja uživa povjerenje većine svih zastupnika. Potom u roku od 30 dana mandatar u Saboru treba predstaviti program rada Vlade i zatražiti povjerenje zastupnika. U slučaju da mandatar u roku od 30 dana ne uspije sastaviti Vladu, predsjednica Republike može mu dati dodatnih mjesec dana za pregovore s potencijalnim političkim partnerima.

Ako on ni tada ne dobije povjerenje većine u parlamentu, ipak automatski još uvijek ne dolazi do novih izbora. Predsjednica Republike, prema Ustavu, mandat za sastavljanje Vlade tada mora dati drugoj osobi, koja će također dobiti 30 dana da formira Vladu. Tek ako ne uspije niti ovaj pokušaj,Kolinda Grabar Kitarović ima ovlast imenovati privremenu nestranačku Vladu i raspisati nove parlamentarne izbore.

Međutim pitanje je koliko bi ovakva opstrukcija koristila MOST-u. Hrvatski birači nisu previše zainteresirani za izlazak na izbore i moglo bi se desiti da kazne Petrova u slučaju da se zbog njega ne uspije formirati vlada.

4. scenarij:

Ovo je isključivo teoretska mogućnost, ali u stvarnosti je nezamsliva koalicija u kojoj bi surađivali Zoran Milanović i Tomislav Karamarko ili Vaso Brkić i Ranko Ostojić.

 

Jutarnji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *