Input your search keywords and press Enter.

Četiri HRT-ove emisije u konkurencijiza uglednu nagradu Prix Europa 2017.

Nakon dva mjeseca pozornoga preslušavanja,
pregledavanja i rasprava od pristiglih 677 prijavljenih produkcija iz 34 države u deset kategorija koje obuhvaćaju televizijske, radijske i mrežne projekte objavljene su nominacije za nagradu Prix Europa 2017.

Festival se u svojemu 31. izdanju održava od 14. do 20. listopada u Berlinu, a pobjednici će biti nagrađeni brončanim bikom. Posebnost je toga natjecanja činjenica da uz brojne profesionalce koji ocjenjuju svoje kolege u žirijima obvezatno sudjelujui svi autori radova. Iz HRT-ove produkcije tako je u završnicu natjecanja prošao film Dragi susjedi u kategoriji nagrade TV IRIS – za posebnu pozornost etničkoj različitosti unutar europskih društava, EUphony 2016. – poetski radiopis u kategoriji nagrade Radio Music, kojom se promiče inovativnost u programima o glazbi, Jedan tjedan u Idomeniju u kategoriji nagrade Radio Current Affairs za novinarske istraživačke programe i emisije te Ispod perike u kategoriji Radio Fiction / Radiodrame.Dragi susjedi priča je o životu u jednoj zagrebačkoj ulici u koju se doselilo desetak novih stanara. Svi su oni pod međunarodnom zaštitom, izbjegli iz matičnih država, no njihovi novi susjedi, stari Zagrepčani, nisu sretni zbog pridošlica o kojima gotovo ništa ne znaju. Dokumentarni je film režirao Nebojša Slijepčević, koji s urednicom i izvršnom producenticom Danielom Draštatom potpisuje i scenarij. Riječ je o zanimljivome filmu nastalomu u međunarodnoj koprodukciji Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU), koji će nakon premijere održane na Liburnijskome filmskom festivalu svoju televizijsku premijeru imati na nizozemskoj javnoj televiziji Nederlandse Publieke Omroep (NPO) sredinom rujna, a na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) gledatelji će ga moći pogledati u siječnju iduće godine. EUphony 2016. – poetski radiopis dokumentarac je autora Ive Lovrec Štefanović i Zorana Brajevića koji je već osvojio Finalist Award na prestižnome natjecanju New York Festivals. Neposredni je povod za radijsku reportažu bila prošlogodišnja turneja orkestra EUphony, koji je objedinio sedam glazbenih akademija i nastupe u četirima gradovima te tako otvorio put partiturama Blagoja Berse i Dore Pejačević, koje su izvan Republike Hrvatske gotovo nepoznate, uvrstivši ih u svoj program uz velikana orkestralne raskoši Richarda Straussa i njegov Heldenleben.

Polet i snaga devedesetero mladih glazbenika koji su na svojoj turneji obišli 1100 kilometara na prostoru nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije, iz čijega je vremena i program koncerta, bili su nadahnuće autorima Ivi Lovrec Štefanović i Zoranu Brajeviću. Opsežnu su građu snimaka pokusa i koncerata te razgovora i izjava sročili u poetski radiopis za ciklus glazbenih dokumentarnih emisija Oda-birano na Prvome programu Hrvatskoga radija(HRT – HR 1), prvi put emitiran 21. veljače 2017. godine.Dokumentarna emisija Jedan tjedan u Idomeniju autora Jerka Bakotina,emitirana 25. svibnja 2016. godine u ciklusu Audio.doc Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) urednice Ljubice Letinić već je osvojila drugu nagradu na natjecanju Migration Media Award. U dirljivih i dramatičnih pedesetak minuta emisije Jedan tjedan u Idomeniju slušatelji su bili uronjeni u strahotnu svakodnevicu golemoga izbjegličkog logora na grčko-makedonskoj granici u kojemu su se desetci tisuća izbjeglica suočavali sa zatvorenim granicama diljem Europe.Ispod perike je radiodrama Mate Matišića. Pisac Viktor i njegova supruga Ana neočekivano su suočeni s molbom psihijatrice Jasne, supruge Viktorova pokojnoga suradnika, koja umire od raka te ih moli da udome njezinu kćerkicu. Pristajući na to, suočavaju se s nizom apsurdnih spoznaja i problema, koji će ih ponukati da aktualiziraju i neke traumatične događaje iz Viktorove rane mladosti. Drama Ispod perike završni je dio Matišićeve trilogije Ljudi od voska. Redatelj je Mislav Brečić, skladatelj Stanislav Kovačić, ton-majstor Tomislav Šamec, a urednik Hrvoje Ivanković. U drami glume Krešimir Mikić, Katarina Bistrović-Darvaš, Nina Erak, Asja Jovanović, Doris Šarić-Kukuljica, Daria Lorenci, Ivana Krizmanić, Hrvojka Begović, Perica Martinović i Mia Biondić. Radiodrama Ispod perike emitirana je 3. travnja 2017. godinena Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)