Input your search keywords and press Enter.

Čestitke arheologinji Liljani Kovačić za istraživanje antičkog vodovoda stižu od europskih stručnjaka

Izdanja Dubrovačkih muzeja posljednjih nekoliko godina redovito bivaju nagrađivana od muzejske struke u Hrvatskoj, međutim, uvijek je lijepo čuti pohvale od stručnjaka europskog i svjetskog glasa. Upravo se time može pohvaliti voditeljica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Liljana Kovačić, čiji je hrvatsko-engleski katalog izložbe Antički vodovod Vodovađa-Cavtat pobrao pohvale dvojice europskih autoriteta za antičke vodovodne sustave. Riječ je o profesoru Ceesu Passchieru s Odjela za geoznanosti Sveučilišta Johannes Gutenberg iz Mainza, koji se bavi analizom sedrenih naslaga koje se talože u vodovodnim kanalima kao alatom za istraživanje antičkih vodovoda, te Wilkeu D. Schramu sa Sveučilišta Utrecht iz Nizozemske, koji i uređuje specijalizirani web portal o rimskim akvaduktima (www.romanaqueducts.info).

Profesor Passchier je katalog ocijenio kao „sjajno odrađen posao“ te se ponudio da napravi analizu sedrenih naslaga, ukoliko postoje.

– Knjiga je zaista lijepa i sadrži veliko bogatstvo podataka: čestitam! Drago mi je da je ovaj vodovod tako dobro i cjelokupno istražen – napisao je, između ostaloga, Passchier.

Ustvrdivši kako mu je čitanje kataloga pružilo veliko zadovoljstvo, Wilke D. Schram je zaključio da je autorica napravila „veliki posao napravivši takav elaborat o vodovodu s ograničenim brojem ostataka“. U siječnju 2015. godine je na portalu romanaqueducts.info objavljena i vijest da je katalog „Antički vodovod Vodovađa-Cavtat“ izašao iz tiska.

Riječ je o publikaciji koja na 151 stranici, osim povijesnih informacija i zanimljivosti, donosi mnoštvo ilustracija poput geodetskih i arhitektonskih snimaka te grafičkih prikaza koje zorno prikazuju kompleksnost izgradnje i funkcioniranja vodovoda.

U prvom dijelu kataloga govori se općenito o antičkim vodovodima, izgradnji, kapacitetu, potrošačima, službi za održavanje, reguliranju toka, vodovodnim cijevima i slavinama, gradskoj vodovodnoj mreži te mjernim instrumentima, da bi uslijedio kratki prikaz Cavtata u antici, centurijacije zemljišta i cestovnih pravaca.

Iznimno je vrijedan dio u kojemu se donose rezultati istraživanja s položajem sonda, te geodetskim i arhitektonskim nacrtima. Trasa je ucrtana na osnovu visinskih kota i mjernih podataka, a izračunat je i njegov kapacitet te kapacitet pretpostavljenog sifona. Izgradnju ovog velebnog komunalnog objekta autorica datira u sam početak 1. stoljeća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)