Input your search keywords and press Enter.

CERN-ov Masterclasses u gradu

Već četvrtu godinu za redom učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića dobili su poziv da predstavljaju našu zemlju u sklopu jedinstvenog programa CERN-a ‘Međunarodnog nastavnog dana za mlade istraživače’. Na inicijativu znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković (IRB) učenici naše Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, Gimnazije Dubrovnik i još nekoliko škola iz naše županije imati će priliku provesti dan poput svjetskih znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem akceleratoru na svijetu ‘Large Hadron Collider’ smještenom u Europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica (CERN). Tijekom mjeseca ožujka diljem svijeta se provode aktivnosti u kojima sudjeluje preko 10000 srednjoškolaca iz 40 zemalja. Međunarodni nastavni dan (International Masterclasses) omogućava srednjoškolcima da dožive iskustvo istraživanja na najizravniji način. Ideja programa je omogućiti đacima da taj dan povedu radeći analize i izvršavajući zadatke na način što sličniji stvarnom radnom danu znanstvenika. Srednjoškolci će taj dan raditi rame uz rame s znanstvenicima i doživjeti kako je raditi moderna istraživanja u fizici.
Uzbudljivi radni dan mladih istraživača započeti će 22. ožujka predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC akceleratoru koji su snimljeni CMS (Compact Muon Solenoid) detektorom nakon čega slijedi analiza podataka. U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara izravno do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebno izgrađenim detektorima prije samo nekoliko mjeseci. Tri eksperimenta: ATLAS, CMS i ALICE ustupila su svoje podatke za ovaj edukacijski program. Zanimljivo je da đaci mogu u podacima koje analiziraju ponovo otkriti Z-bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije tridesetak godina, a čije je otkriće nagrađeno Nobelovom nagradom – Higgsovog bozona ili poznatijeg pod nazivom božja čestica.
Na kraju videokonferencijom s CERN-om i drugim institucijama biti će predstavljeni postignuti rezultati, uz usporedbu i diskusiju s učenicima iz još četiri inozemna grada Jerusalem, Istanbul, Sao Paolo i Székesfehérvár . Voditelj projekta za našu zemlju je dr.sc. Vuko Brigljević u Zagrebu i inače jedan od znanstvenika sa stalnom suradnjom u CERN-u na otkriću Higgsova bozona.

Zahvaljujemo se američkom RIT – u (Rochester Institute of Technology) koji nam je ustupio prostorije i opremu za održavanje Masterclasses – a, te time pripomogao da ovi ”mali ljudi” jednog dana postanu veliki znanstvenici kao i njihov prethodnik, Ruđer Josip Bošković.

DNEVNI RED, Utorak – 22. ožujka 2016.

9:00 – 9:10 Uvod
9:10 -10:10 Predavanje 1: Naše znanje o mikro i makrokozmosu
10:10-10:30 Pauza
10:20-11:30 Predavanje 2: Eksperiment, kako smo otkrili Higgsov bozon
11:30-13:00 Pauza za objed – Program RIT-a
13:00-13:30 Uvod u zadatak
13:30-15:30 Praktični dio
15:30-16:00 Diskusija rezultata – priprema videokonferencije
16:00-17:00 Videokonferencija

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)