Input your search keywords and press Enter.

CEPSA konferencija

Svečano otvaranje međunarodne konferencije “Rat i demokracija: centralnoeuropske demokracije pod pritiskom”, održat će se u četvrtak, 28. rujna, od 9:00-9:45 h u kongresnoj dvorani Salocha, Akademisa Sveučilišta u Dubrovniku, Marka Marojice 2b, te  na svečano predavanje koje će prof. dr. sc. Nenad Zakošek održati u petak, 29. rujna od 17h-18h u istoj dvorani. Radni dio konferencije održat će se na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, Lapadska obala 7.

Konferenciju organizira Centralnoeuropsko udruženje za političke znanosti (CEPSA), u partnerstvu s Hrvatskim politološkim društvom, Sveučilištem u Dubrovniku, Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a uz potporu Ministarstva znanosti Republike Hrvatske i Studentskog centra Dubrovnik.

Na svečanom otvaranju govorit će: Goran Čular, predsjednik Hrvatskog politološkog društva, Andrija Henjak, dekan Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, Sanja Žaja Vrbica, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Dubrovniku, Ivana Brnin, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, Grad Dubrovnik, Miro Haček, predsjednik Centralnoeuropskog udruženja za političku znanost.

Tema 27. godišnje konferencije Centralnoeuropskog udruženja za političku znanost (CEPSA), koje okuplja politološke udruge zemalja Centralne Europe, je sukob demokracije i autokracije, koji se intenzivira od početka ruske agresije na Ukrajinu u veljači 2022. Napad na Ukrajinu uzdrmao je stabilnost međunarodnog poretka; vojna moć izbrisala je međunarodna jamstva nacionalne suverenosti, a vojne i gospodarske posljedice rata utječu na politike država širom svijeta, uključujući i Republiku Hrvatsku.  Taj se događaj tumači na različite načine: kao rusko-ukrajinski sukob; kao pokušaj Rusije da obnovi Sovjetski Savez i promijeni postojeći svjetski poredak; kao rat između Rusije i NATO-a, ili između Istoka i Zapada, kao početak kraja zapadne političke I ekonomske dominacije, ali I kao rat između demokracije i autokracije.

Novonastali međunarodni politički i ekonomski okolnosti na poseban način utječu na srednjoeuropske demokracije zbog specifičnog povijesnog nasljeđa sovjetske dominacije u tom dijelu Europe. Rat u Ukrajini stoga je poseban izazov za političke sustave, vanjsku i obrambenu politiku, energetsku politiku kao za kvalitetu demokracije u tim zemljama. O temi konferencije, “Rat i demokracija: centralnoeuropske demokracije pod pritiskom” koja će se od 28.-29. rujna održati u Dubrovniku brojni politolozi, komunikolozi te drugi znanstvenici imat će priliku znanstvenoj i široj stručnoj javnosti predstaviti svoja istraživanja, raspravljati o gorućim pitanjima, te ponuditi moguće odgovore na barem neke od njih.

unidu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)