Input your search keywords and press Enter.

ČAROBNE SVJETLOSNE KREACIJE TRANSFORMIRALE DUBROVAČKE ULICE I ZNAMENITOSTI

Svečano otvoren festival svjetlosti Lumiart 2023.

 

Spektakularnim 3D mappingom dubrovačke tvrtke Pixel dizajn svečano je otvoreno 3. izdanje Festivala svjetlosti Lumiart Dubrovnik uz potporu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika. Svečanom otvorenju festivala nazočili su Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika, Miro Drašković, direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika te predstavnici sponzora, kao i mnogobrojna domaća i inozemna publika.

Ovaj festival transformirao je mnoge dubrovačke ulice i znamenitosti u novo ruho – počevši od kule Minčeta i zidina osvjetljenih nešto drukčijim bojama nego inače, preko vrata od Pila koja su poslužila kao savršena kulisa za ulaz u grad kroz LED instalaciju „Rainbow slide“ pulske tvrtke Visualia do Straduna obojenog umjetničkim projekcijama mađarske skupine Night projection.

Palača Sponza, kao centralna pozornica festivala, pružila je prave vizualne spektakle posjetiteljima. Na pročelju su se osim impresivnih 3D mappinga Pixel dizajna i Loop productiona mogle vidjeti i projekcije dječjih radova OŠ Marina Getaldića koje su nastale na radionicama u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik te još jednom potvrdile cilj festivala da učini publiku aktivnim sudionicima i da zajedno stvaraju svjetlosnu priču na Lumiartu. Novost ove godine je i program u atriju palače Sponza gdje je smještena LED instalacija „Tesseract“ pulske tvrtke Visualia kao i zanimljiva izložba „Dubrovnik AI Imaginarium“ Antona Radačića koja posjetitelje vodi Dubrovnikom kroz oči strojeva.

Posebno veselo bilo je u Kneževom dvoru gdje je smještena laserska harfa tvrtke Prolight, gdje su se brojni prosjetitelji željeli okušati u svojim glazbenim vještinama ili pak samo „dotaknuti“ virtualne zrake i oduševljeno promatrati moć tehnologije.

 

 

 

 

 

Nagrađivana interaktivna LED instalacija „Beating heart“ priznate umjetnice Edine Selesković smještena na Peskariji privukla je mnogo pozornosti. Još jedna iznimno zanimljiva interaktivna instalacija „Vasarely remake“ mađarskog kolektiva Fenyhangar smještena je u parku u Pilama a svojevrsna je posveta radu mađarsko-francuskog umjetnika Victora Vasarelya, oca i osnivača Op-Art umjetničkog pokreta.

Najmlađi posjetitelji svakako su najviše uživali u interaktivnoj igrici na fasadi Cele koje je osmislila dubrovačka tvrtka Pixel dizajn.

Šaroliko, veselo, inspirativno i drukčije bilo je u gradu večeras a očekuju nas još dva dana svjetlosne čarolije. Iz bogatog programa izdvajamo live performance „Audio-visual journey by Pixel design & Cobblestone echoes“ koji će se održati u subotu, 4.11. s početkom u 21:30 sati na palači Sponza.

Svi ste pozvani na Lumiart, sva događanja su besplatna!

Program festivala bit će prilagođen vremenskim uvjetima; sve informacije možete pratiti na Facebook i Instagram profilima Lumiart Dubrovnik (@lumiartdubrovnik).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)