Input your search keywords and press Enter.

Tradicionalna akcija Hrvatskog Caritasa “Za 1000 radosti” u svom 14. izdanju koje nosi naziv „Intervencija“ predstavljena je u srijedu, 30. studenog u Zagrebu, ususret Nedjelji Caritasa koja se obilježava na treću nedjelju došašća. Ova akcija provodi se na nacionalnoj razini i namijenjena je prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj.
Naziv “Intervencija” izabran jer odražava bit događaja koji slavimo slaveći blagdana Božića, naime: Božju intervenciju u naš svijet, povijest i život, objasnio je mons. Fabijan Svalina, ravntelj HC i nastavio: “Nazivom ‘Intervencija’ želimo naglasiti kako je vrijeme kada treba zajedno djelovati sada. On upućuje na žurnost djelovanja, na promjenu koja se želi ostvariti i ublažavanje ili popravljanje štete ili nepravde koja razdire čovjekov život. Nastavljajući tu izvornu intervenciju, a suočeni sa siromaštvom, usamljenosti, bolesti, nezaposlenosti, razočaranjem mnogih naših sugrađana, pozvani smo pitati se: Zašto ne dijeliti, zašto ne voljeti, oprostiti, popraviti, mijenjati, darovati – zašto ne pomoći?”.
Takve poruke nalaze se i na prigodnim promotivnim narukvice, koji su ovih dana upućeni u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, uz potporu i preporuku Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Noseći narukvice u deset boja i s deset različitih poruka, djeca i mladi će uz pomoć svojih požrtvovnih i kreativnih učitelja i učiteljica, profesora i profesorica otkrivati ljepotu dobrote: kako biti prijatelj bližnjima u nevolji, oskudici, bolesti; kako prepoznati potrebe ljudi oko sebe, udružiti se i pravodobno i primjereno pomoći. Već 5 kn – pa i manji novčani dar – izdvojen za narukvicu može promijeniti nečiji život. 50% sredstava koja se u školi prikupe škola može sama usmjeriti obitelji u potrebi u lokalnoj zajednici, a s drugih 50% putem Hrvatskog Caritasa i mreže Caritasa učenici će solidarno pomoći obiteljima diljem Hrvatske.
Mons. Svalina pozvao je i hrvatske tvrtke i građane, tijela državne uprave, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove i udruge na uključenje u akciju „Za 1000 radosti“. “Voljeli bismo da zajedno možemo uvjeriti naše siromašne sugrađane kako u svojim nevoljama, oskudici i bolesti nisu sami. Da u Hrvatskoj ima dovoljno socijalno osjetljivih, sućutnih ljudi, tvrtki, udruga, koji su im spremni priskočiti upomoć i učiniti da se njihova patnja ublaži. Da se i usred njihove usamljenosti, siromaštva i razočaranja u blagdansko vrijeme može roditi nova nada,” rekao je Svalina.
U akciju “Za 1000 radosti” moguće je uključiti se i u više od 1500 katoličkih župa diljem Hrvatske, kamo su također dostavljeni plakati i prigodni letci Hrvatskog Caritasa.
Sredstvima prikupljenima akcijom „Za 1000 radosti“ Hrvatski je Caritas, putem mreže nad/biskupijskih i župnih caritasa, proteklih godina pomogao tisućama obitelji a i ove godine želi intervencijom ljubavi i dobra dosegnuti najsiromašnije obitelji diljem Hrvatske.
Građani i tvrtke u akciju „Za 1000 radosti“ INTERVENCIJA mogu se uključiti:
uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-16
on-line uplatom na www.caritas.hr.
donacijom proizvoda ili usluga
pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen)

—-
1. Jučer je u Zagrebu predstavljena nacionalna akcija “Za 1000 radosti”,  koja se ove godine odvija pod nazivom “Intervencija”. Više o tome na linku – ovdje!

2. U tijeku je i nacionalna akcija prikupljanja pomoći koja se odvija u  suradnji Caritasa i Lidla – ovdje!

3. Caritas Dubrovačke biskupije s trgovačkim lancima na području biskupije (Pemo, Tommy, Studenac i Konzum) također je pokrenuo humanitarnu akciju – ovdje!

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)