Input your search keywords and press Enter.

Zagrebački Cantus ansambl pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i uz pijanisticu Srebrenku Poljak i flautista Danija Bošnjaka, nastupio je u sklopu glazbenog programa 66. Igara sinoć, 28. srpnja u atriju Kneževa dvora i svojom preciznom izvedbom potvrdio svoju ulogu predvodnika i najaktivnijeg protagonista novoglazbene scene.

Cantus ansambl i solisti na koncertu u Dvoru izveli su ključna djela europske moderne. U prvom dijelu koncerta izvedene su dvije skladbe hrvatskih skladateljica mlađe generacije – Contratempo Sande Majurec i mediteranski razigrana Dominosa Octarine Mirele Ivičević koju je uz ansambl, rafinirano izveo flautist Dani Bošnjak. Nakon pauze izvedena su dva ključna djela europske moderne. Komorna glazba br. 2 za klavir i komorni ansambl pionira europske glazbene moderne Hindemitha koju je s Cantusom, vrlo sugestivno i s velikom sigurnošću, izvela pijanistica Srebrenka Poljak. Na kraju je izvedena Passacaglia Antona Weberna u aranžmanu Henrija Pousseura.

Cantus ansambl utemeljen je 2001. godine u sklopu Muzičkog biennalea Zagreb kao prvi ansambl u Hrvatskoj specijaliziran za izvedbu širokog raspona suvremene glazbe, a iako danas uza nj djeluje nekoliko sličnih ansambala, Cantus je, držeći se svoga glazbenog creda „samo najbolje od najboljega i najnovije od najnovijega“, zadržao svoju ulogu predvodnika i najaktivnijeg protagonista novoglazbene scene. Ne čudi stoga što su uvijek rado viđeni gosti Dubrovačkih ljetnih igara. Cantus je ove godine predvodio mladi dirigent Ivan Josip Skender, koji je svoj poslijediplomski studij orkestralnog dirigiranja završio kod maestra Uroša Lajovca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *