Input your search keywords and press Enter.

Borzan: Nećete više morati plaćati carine na medicinsku opremu za borbu protiv COVID19 koja ulazi u EU

Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan izrazila je zadovoljstvo odlukom Europske komisije o ukidanju carina i PDV-a na uvoz medicinske opreme za borbu protiv pandemije koronavirusa iz trećih zemalja u EU.

„Nekoliko hrvatskih poduzetnika mi se javilo kako su im kineski partneri besplatno poslali medicinske maske kako bi mogli zaštiti svoje radnike, ali im je po uvozu robe u Hrvatsku naplaćena visoka carina. Budući da naplatu carina regulira EU, poslala sam prioritetno pitanje Komisiji tražeći da se ukinu carine na medicinske proizvode za borbu protiv korona virusa koje dolaze iz trećih zemalja. Također, tražila sam da se odluka donese retroaktivno, tj., da se i onima kojima je ranije naplaćena carina vrati novac“, kaže Biljana Borzan.

U petak, 3. taravnja je Europska komisija objavila odluku kojom od carina i PDV-a oslobađa medicinsku opremu uvezenu iz trećih zemalja namijenjenu za borbu protiv korona virusa, i to od početka veljače.

„Na ovaj način naši ljudi neće doživljavati neugodna iznenađenja na carinama, a vjerujem i da će se povećati donacije iz trećih zemalja. Oni koji su carinu već platili, neka se jave u carinsku upravu jer se ova odredba primjenjuje za razdoblje od 30. siječnja 2020. Ovo je vrijeme za solidarnost, a ne nepotrebna birokratska i financijska opterećenja!“, kazala je Borzan.

Erol Gaši

Local Assistant, Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.