Input your search keywords and press Enter.

Blagoslov adventskog vijenca ispred katedrale i paljenje prve adventske svijeće

Advent ili došašće nije samo posebno vrijeme u liturgijskoj godini nego njime i započinje nova liturgijska godina s novim nizom nedjeljnih čitanja koja vjernike svake godine podsjećaju na otajstvo života Isusa Krista koje svaki evanđelist opisuje na svoj poseban način i pozivaju ih da evanđeoske vrijednosti žive u svom svakodnevnom životu.

Ove godine u nedjeljnoj liturgiji čitat će se većim dijelom ulomci iz Evanđelja po Marku (na neke nedjelje čitaju se i tekstovi drugih evanđelista većinom Ivana), a ta se liturgijska godina onda označava kao Godina B.Došašće počinje u nedjelju, 3. prosinca. Brojna su događanja (mise zornice, duhovne obnove, karitativne akcije, ispovijedi za Božić) kroz ta četiri tjedna u župama i crkvama na cijelom području Dubrovačke biskupije kako bi se vjernici što bolje pripravili za blagdan Kristovog rođenje.Za početak najavljujemo blagoslov i paljenje četiriju svijeća ispred dubrovačke katedrale, mise zornice na području biskupije, akcije biskupijskog Caritasa u suradnji s trgovačkim lancima te kateheze za odrasle posvećene očinstvu i majčinstvu.

Tvoje svjetlo daje mi nadu“ – naziv je programa paljenja četiriju adventskih svijeća u Dubrovniku koji će se odvijati kroz četiri subotnje večeri uoči nedjelja u adventu. Svijeće na adventskom vijencu, na prostoru ispred katedrale, upalit će predstavnici Grada Dubrovnika, a gradske župe će organizirati službu riječi.

U subotu, 2. prosinca u 19.30 sati blagoslov adventskog vijenca te službu riječi uz paljenje prve adventske svijeće predvodit će don Ante Burić, župnik župe sv. Petra-Boninovo i dekan dekanata Dubrovnik 1. Župni zborovi predvodit će liturgijsko pjevanje.

U subotu, 9. prosinca u 19.30 sati počinje služba riječi u sklopu koje će biti upaljena druga adventska svijeća. Liturgiju predvodi don Stanko Lasić, župnik katedralne župe i župni upravitelj župe sv. Andrije, a pjevači ovih župa će animirati liturgijsko pjevanje.

U subotu, 16. prosinca u 19.30 sati župnik župe Svetog Križa-Gruž fr. Mihael Mario Tolj, OP, predslavit će službu riječi uz paljenje treće svijeće na adventskom vijencu, a pjevat će mješoviti župni zbor.

U subotu, 23. prosinca program paljenja četvrte adventske svijeće počinje u 19.30 sati. Župnik župe sv. Mihajla-Lapad don Robert Ćibarić predvodit će službu riječi, a župni zbor će pjevati adventske pjesme.

Vjernici svih župa našeg grada pozvani su na program paljenja četiriju adventskih svijeća „Tvoje svjetlo daje mi nadu“ kako bi se u adventskom ozračju pripremili za proslavu svetkovine Rođenja Gospodinova. Uz svaki program nazočni će dobit i prigodni letak, a nakon programa na prostoru ispred katedrale nastavlja se druženje uz čaj, krostule i adventske pjesme. Program „Tvoje svjetlo daje mi nadu“ organiziraju Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije i Grad Dubrovnik.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *