Input your search keywords and press Enter.

Biskupijski susret mladih u Stonu: “Budite sol zemlje…”

Prvi Susret mladih Dubrovačke biskupije, nakon veličanstvenog nacionalnog SHKM-a 2014. u Dubrovniku, održan je u subotu, 7. studenog u Stonu, pod geslom „Budite sol zemlje i svijetlost svijeta“. Na susretu se okupilo oko 450 mladih iz svih dekanata, a mladi animatori koji već nekoliko godina prolaze susrete formacije animatora u biskupiji, sada su pokazali animatorski duh.
Po dolasku u Ston, sudionici susreta su dobili akreditacije na kojima je uz njihovo ime pisalo i ime grupe u kojoj će taj dan biti. Grupe su bile nazvane po biblijskim likovima. Na putu prema crkvi sv. Nikole počela su tako prva upoznavanja mladih iz raznih župa pitanjima poput: „Jesi li ti Ezekiel?“ I odgovorima: „Nisam, ja sam Petar“. Pa onda isto pitanje nekom drugom: „Jesi li ti Ezekiel?“ – „Nisam, ja sam Bartolomej“. I tako nekoliko puta. „Pa je li itko Ezekiel?“, tužno se pitao mladić u mnoštvu od nekoliko stotina mladih. Odgovor je uskoro saznao.

Sol i svjetlost
Nakon pozdravnih riječi pročelnice Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ane Marčinko, i duhovnog nagovora don Marina Lučića koji je pozvao mlade da provedu ovaj dan s Kristom koji je među njima, u prepunoj crkvi u kojoj se za ovu prigodu sjedilo ne samo u klupama nego i na tepisima koje su domaćini prostrli po podu, počeli su ustajati mladi po grupama koje su bile prozivane, te su se potom upućivali na razna mjesta u Stonu kako bi sudjelovali u radionicama. Tako je i naš mladić saznao tko je sve u grupi Ezekiel.
Podijeljeni u četrnaest grupa prvi put su radili s mladima iz različitih drugih župa. Nakon upoznavanja obrađivali su, uz pomoć vjeroučitelja, animatora i mladih iz župe sv. Vlaha u Stonu, katehezu „Budite sol zemlje i svijetlost svijeta“. U Stonu, mjestu gdje se stoljećima bere sol, moglo se bolje shvatiti Isusovu poruku.

“Sedam stonskih čuda”
Dok su mladi radili po grupama, organizatori su slagali materijal za njihov sljedeći zadatak nazvan „Sedam stonskih čuda“. Svaka grupa je dobila zadatak da što prije u Stonu pronađe sedam kulturno- povijesnih spomenika i da obavi tamo određeni zadatak poput jedenja stonske torte, kamenica i sl. Kao pomoć imali su hodajuće džokere, koji su ih mogli, budući da veći dio mladih ne poznaje dobro Ston, malo uputiti gdje se nalazi pojedini objekt.
I onda je nastalo bezglavo trčanje skupina mladih po Stonu u potrazi za ciljevima. Gore, dolje, u ovu uličicu, pa nazad jer su pogriješili. „Gdje je ta crkva sv. Vlaha?“, pitali su se prolazeći pored nje. Čuo ih je začuđeni posjetitelj koji je potiho rekao: „Pa kako ne znaju. Stoje pred njom“. Objasnili smo mu da to nije ekskurzija nego brza igra mladih, te da su mnogi od njih prvi put u Stonu. Nasmiješio se gledajući ih kako traže, trče i snalaze se učeći ponešto o znamenitostima Stona. Sama njihova prisutnost na ulicama Stona oživjela je grad u ovaj prekrasni sunčani jesenski dan stvarajući ‘osmo čudo’. Pobjedu je, u vrlo burnom finišu, ‘za dlaku’ odnijela ekipa Matej.

Angelina Tadić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)