Input your search keywords and press Enter.

Projekt „(O)živjeti baštinu“ osmišljen u sklopu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine započeo je proteklog vikenda predavanjem o baštini kao polju inspiracije za aktivnosti civilnog sektora arhitektice Aleksandre Kapetanović, a uslijedile su i prve šetnje sa zainteresiranom javnošću manje poznatim i teže dostupnim dubrovačkim rutama, čime se nastoji afirmirati zaboravljene ili zanemarene kategorije baštine.

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen proveo je sudionike vrtnim predgrađem Dubrovnika, smještenim zapadno od stare gradske jezgre. Obilazak je obuhvatio ljetnikovac Natali Budislavić, vilu Adonis, Bogišićev park, te se nastavio ulicama: Trogirskom, Pera Budmanija i Srednjim Konalom. Posebno iskustvo bio je posjet nekolicini privatnih vrtova i kapeli Sv. Ivana koje su omogućili ljubazni vlasnici. Šetnja se zatim nastavila oko Grada do Lazareta te se nakon kraće pauze produžilo karavanskim putem do Bosanke.

Serijom predavanja u sklopu ovog projekta prikazat će se primjeri pozitivne prakse iz inozemstva s naglaskom na shvaćanje baštine kao dinamične kategorije, snažno vezane za život zajednice, pri čemu je ključno uključivanje javnosti u procese odlučivanja, korištenja i upravljanja zaštićenim građevinama i cjelinama, a s obzirom na veliki interes javnosti, sa šetnjama će se uskoro nastaviti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)