Input your search keywords and press Enter.

Baletni solo „Rekvijem za dvije stolice“ i balet „Stabat Mater“ koreografa Edwarda Cluga na programu 66. Dubrovačkih ljetnih igara su u utorak, 14. srpnja s početkom u 21:30 sati na Boškovićevoj poljani.

Plesni solo „Rekvijem za dvije stolice“ Edward Clug napravio je po narudžbi nizozemske plesne skupine Station Zuid za uglednog slovenskog plesača Christiana Guerematchija koji već niz godina stvara u Nizozemskoj, a upotrijebio je isključivo autentično Mozartovo djelo do osmog takta „Lacrimose“. Neuobičajeno uprizorenje Mozartova „Rekvijema“ smješteno je u boksački ring, a svojom je ezoteričnošću i pročišćenom ekspresivnošću značajno suvremeno djelo, koje prožimaju brojne životne suprotnosti i moglo bi se nazvati plesnom monodramom za plesača. Nakon „Rekvijema“, baletni ansambl Slovenskog narodnog gledališča Maribor izvest će „Stabat mater“ prema Pergolesijevom djelu koje prikazuje patnje Majke Božje u trenucima dok na križ razapinju njezinog sina Isusa. Clug je napravio koreografski prijevod vlastitog doživljaja ove sakralne glazbe, fasciniran čistoćom, jednostavnošću i momentima neočekivanih radosnih usklika, koji nisu odraz patnje već „posljedica“ nade.

Plesač i koreograf, Edward Clug ujedno je i umjetnički direktor Baleta SNG Maribor, a u proteklom desetljeću pozornost inozemne publike privlači osebujnim koreografskim stilom, a mariborskom baletnom ansamblu osigurava istaknuto mjesto na međunarodnoj baletnoj sceni. Za svoje koreografije osvojio je brojne međunarodne nagrade na natjecanjima i festivalima, a lani ga je međunarodni plesni magazin Tanz proglasio nadom godine u području koreografije.

Festivalska publika tako će nakon dvije izvedbe baleta „Opasne veze“, već na samom početku 66. Igra imati priliku uživati u čak dva baleta ovog proslavljenog koreografa. Ulaznice su dostupne online na www.dubrovnik-festival.hr te na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, Multimedijalnom centru Visia i u Kulturno-informativnom centru u Luži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)