Input your search keywords and press Enter.

Projekt „Stranac“ u produkciji umjetničkog kolektiva BADco. izveden je sinoć, 15. kolovoza na taraci tvrđave Revelin u sklopu 67. Igara.

To je ujedno bio i prvi put da se ova najuglednija hrvatska skupina, koja se bavi suvremenim izvođačkim praksama i koja je svoj respektabilan ugled već izgradila u inozemstvu, predstavlja na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Premijerno izveden u lipnju 2015. u sklopu festivala Perforacije, „Stranac“ je inspiriran istoimenim romanom francuskog književnika i filozofa Alberta Camusa, a ovo scensko čitanje jednog od najvažnijih romana 20. stoljeća, preko Camusovog antijunaka Meursaulta sagledava socijalna i sistemska licemjerja sakrivena iza odnosa zasnovanih na transparentnosti, koncentrirajući se na tri dominantne slike preuzete iz romana: situacije ispovijesti, zatvora i trenutka samog ubojstva kao ključne točke u kojoj se sve akumulira. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem, u čemu je prvi puta mogla uživati i publika Dubrovačkih ljetnih igara.

Redatelj je Goran Sergej Pristaš prema tekstu i dramaturškoj obradi Gorana Ferčeca, a koreografiju i izvedbu potpisuju Nikolina Pristaš, Zrinka Užbinec i Ana Kreitmeyer. Petar Milat još je jedan izvođač, a ujedno i autor tekstualnih priloga. Uživo izvođena glazba djelo je Alana i Nenada Sinkauza. Siniša Ilić autor je crteža i scene predstave, dok kostimografiju potpisuje Silvio Vujičić, oblikovanje svjetla Alan Vukelić, a oblikovanje zvuka Jasmin Dasović. Iva Dežmar autorica je maske, a producent je Lovro Rumiha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)