Input your search keywords and press Enter.

BADco. hvaljenog „Stranca“ izvodi u ponedjeljak na Revelinu

Premijerno izveden u lipnju 2015. u sklopu festivala Perforacije, projekt „Stranac“ u produkciji umjetničkog kolektiva BADco. na programu je 67. Igara u ponedjeljak, 15. kolovoza s početkom u 21:30 na taraci tvrđave Revelin.

To je ujedno i prvi put da se ova najuglednija hrvatska skupina, koja se bavi suvremenim izvođačkim praksama i koja je svoj respektabilan ugled već izgradila u inozemstvu, predstavlja na Dubrovačkim ljetnim igrama. Naputak za publiku je da se na izvedbu ponesu sunčane naočale koje će biti potrebne zbog iznimno jake svjetlosti u pojedinim scenama.

Projekt „Stranac“ inspiriran je istoimenim romanom francuskog književnika i filozofa Alberta Camusa, a ovo scensko čitanje jednog od najvažnijih romana 20. stoljeća, preko Camusovog antijunaka Meursaulta sagledava socijalna i sistemska licemjerja sakrivena iza odnosa zasnovanih na transparentnosti, koncentrirajući se na tri dominantne slike preuzete iz romana: situacije ispovijesti, zatvora i trenutka samog ubojstva kao ključne točke u kojoj se sve akumulira.

Redatelj je Goran Sergej Pristaš prema tekstu i dramaturškoj obradi Gorana Ferčeca, a koreografiju i izvedbu potpisuju Nikolina Pristaš, Zrinka Užbinec i Ana Kreitmeyer. Petar Milat još je jedan izvođač, a ujedno i autor tekstualnih priloga. Uživo izvođena glazba djelo je Alana i Nenada Sinkauza. Siniša Ilić autor je crteža i scene predstave, dok kostimografiju potpisuje Silvio Vujičić, oblikovanje svjetla Alan Vukelić, a oblikovanje zvuka Jasmin Dasović. Iva Dežmar autorica je maske, a producent je Lovro Rumiha.

Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju troje koreografa/plesača, dvoje dramaturga i jednog filozofa, sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem, u čemu će prvi puta moći uživati i publika Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.