Input your search keywords and press Enter.

ARL – izložba Nine Đurđević Odlučna

U četvrtak, 12. listopada u 19 sati u Galeriji Otok otvorit ćemo izložbu

 ”Odlučna”, vizualne umjetnice Nine Đurđević.

 ** Na otvorenju izložbe nastupit će new acoustic cover duo The RoomMates – Romana i Matej.

„Odlučna“ je umjetnički projekt kojim nam autorica pokazuje temu o kojoj se govori tiho i ispod glasa, koja izaziva nelagodu, sram i žaljenje – o suicidu.

Nina Đurđević fotografirala je devetero ljudi koji su svoje pokušaje suicida preživjeli i o tome odlučili govoriti. Snimila ih je na mjestima na kojima su pokušali zaustaviti svoje živote. Svakom je portretiranju prethodio razgovor koji snimljen, a svaki od portreta prati tekst o svakom od tih susreta i razgovora. Na izložbi su i dva autoportreta koje je autorica snimila na mjestima gdje se 2001. ubio njezin otac i 11 godina kasnije i njezin brat.

O svom autorskom konceptu Nina Đurđević kaže: ”Portretiranje osoba koje su pokušale suicid, nisu uspjele, danas su zadovoljne, na mjestu radnje sa osmijehom na licu. Ovo je najkoncentriraniji time i najprecizniji opis ovog projekta. Ovog autoportretnog projekta. Jer dolazim iz uspješne suicidalne obitelji. Moja nuklearna obitelj (mama, tata, brat i ja) reducirana je na pola. Spala na žensku polovicu. Moje je životno iskustvo uvelike obojano ovom, a i nekim drugim redukcijama. Moji stavovi također. Načini reagiranja. Percipiranje. I ne, ne mogu reći da sam zavoljela život, shvatila njegovu dragocjenost, mudro učila iz tuđih iskustava, počela živjeti punim plućima zbog ovih izgubljujućih iskustava. A ipak, volim život, mislim da je dragocjen kada ga takvim osjećaš, nastojim iskoristiti tuđa iskustva, živim najpunije što mogu. Ovaj je projekt zamišljen kao oda životu. Životu koji je naša istost. Živi smo, zar ne?”

Ova snažna i hrabra izložba potiče nas da o govorimo o temi o kojoj se šuti, da vidimo i osjetimo osobe koje su pokušale suicid ili o njemu govore, da u javnom diskursu, govoreći i pokazujući, smanjimo stigmatizaciju osoba koje su pokušale samoubojstvo i povećamo razumijevanje i prihvaćanje.

 

Nina Đurđević rođena je 1980. godine u Brežicama, Slovenija. Odnos s fotografijom započela je spontano još 1994. godine družeći se s tatinim fotoaparatom da bi već četiri godine kasnije ostvarila prvu samostalnu izložbu. Završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer Filmsko i televizijsko snimanje te master program za fotografiju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, dobitnica je nekoliko nagrada, a njeni radovi iz serije autoaktova Objekt(iv)na uvršteni su u fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

 

NINA ĐURĐEVIĆ „Odlučna“
GALERIJA OTOK, ART RADIONICA LAZARETI

12.10. – 31.10. 2023.
Radno vrijeme: ponedjeljak – petak: 12 – 19 h

 

Autorica izložbe: Nina Đurđević
Kustosica: Iva Prosoli
Producentica: Vanda Volić / Prozor u TV
Dramaturgija audio zapisa: Radmila Ercegovac i Nina Đurđević
Dizajnerica zvuka: Iva Ivan
Digitalni ispis fotografija: Ivan Kuharić / Fini print
Oprema fotografija: Davor Mehkek / Printeraj
Vizualni identitet i dizajn kataloga: Petra Slobodnjak Prosoli
Tehnički postav: Nikša Vukosavić, ARL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)