Input your search keywords and press Enter.

Ansambl ”Schikaneders Jugend” – Pop glazba 18.stoljeća

U okviru programa Dani kulture Orebić 2017, dana 07.09. s početkom u 20h u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana, Matica hrvatska Orebić u suradnji s Korkyra Baroque Festivalom organizirala je koncert klasične glazbe austrijskog ansambla ”Schikaneders Jugend” u programu pod nazivom ”Pop glazba
18.stoljeća”; austrijska, bavarska i češka glazba 18. stoljeća u obradi Schikaneders Jugend kojeg čine glazbenici: Adreas Helm (šalmaj, pjevanje i jodlanje), Albin Paulus (gajde, drombulja, pjevanje i jodlanje) i Simon Wascher (organistrum).

Johann Josef Schickeneder, poznatiji kao Emanuel Schikaneder, poznat je kao kazališni ravnatelji i libretist Mozartove Čarobne frule. Međutim, u svojoj je mladosti Schickeneder putovao po selima kao plesni glazbenik. Takvi su glazbenici, poznati kao Lyranten, zarađivali za život na seoskim svadbama,sajmovima i proštenijima. Kao posvetu toj glazbenoj tradiciji, Schikaneders Jugend predstavlja glazbu izrukopisâ austrijskih, bavarskih i čeških plesnih glazbenika u izvornoj instrumentaciji.Svi članovi ansambla specijalisti su za interpretaciju tradicijske folklorne glazbe i glazbe 18. stoljeća.Namjera je ansambla “autentično” predstaviti seosku plesnu glazbu toga vremena modernoj koncertnoj publici. Namjera je ostaviti modernom slušatelju precizan dojam o seoskoj glazbu kakvu su Haydn,Mozart i Beethoven citirali u svojim skladbama te je predstaviti onako kako su je i oni mogli čuti kad su putovali po selima.Instrumentacija sastava uključuje i Schäfferpfeife i Bock (dva lokalna oblika gajdi), organistrum i šalmajte slijedi brojne onodobne izvore poput Seoske svadbe u Gornjoj Bavarskoj Johanna Mettenleitnera.

Photo Credit: Ive Trojanović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *