Input your search keywords and press Enter.

AKO OVOG VIKENDA KREĆETE NA PUT, PODSJEĆAMO NA VLADINU ODLUKU IZ OŽUJKA Od 1. srpnja poskupljuje cestarina za osobna vozila

Od subote, 1. srpnja, na snagu stupaju nove, 10 posto više cijene cestarine na dionicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC). Radi se o sezonskom povećanju cijena koje će biti na snazi do 30. rujna, a ono ne uključuje teretne prijevoznike i autobuse, najavio je to još u ožujku ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Povećanje cestarina dio je programa poslovnog i financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, čiji ukupni dug premašuje 5,2 milijarde eura. U ovoj godini cestarskim tvrtkama, odnosno HAC-u, Hrvatskim cestama i Autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ), u ovoj godini na naplatu dolazi 7,8 milijardi kuna, slijedeće 8,2 milijarde, a 2019. godine 9 milijardi kuna. Odluku o restrukturiranju cestovnog sustava Vlada je donijela sredinom ožujka kad je ministar Butković naglasio da se reforma provodi jer se ne želi ići u prodaju ili monetizaciju autocesta, a povećanje cestarina je jedna od mjera povećanja prihoda cestara.

Prema novim tarifama koje stupaju na snagu u subotu vožnja autocestom osobnim vozilom od Zagreba do Splita umjesto 181 kunu stajat će 199 kuna dok će relacija Zagreb – Rijeka sa 77 kuna poskupjeti na 84. U ljetnoj sezoni će vožnja osobnim vozilom od Zagreba do Lipovca umjesto 128 kuna stajati 144 kune, a relacija Zagreb – Osijek poskupljuje sa 122 na 134 kune.

jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)